You are here

Одржан РНИДС-ов Регионални TLD форум

04. 03. 2019.

У хотелу Метропол Палас у Београду, 4. марта одржан је Регионални TLD (Top Level Domain) форум, чији је домаћин била Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС). Форум је окупио представнике регистара највишег нивоа из Србије, Словеније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Хрватске.

Са колегама из региона размотрене су значајне, актуелне теме, размењена искуства и знања са регионалних тржишта. Речи је било о системима наплате према регистрима, о притужбама у вези са садржајем које се све чешће упућују регистрима, као и искуствима са арбитражним решавањем спорова у вези са доменима. Поред тога, разговарало се и о Уредби e-IDAS, којом се уређује електронска идентификација на дигиталном тржишту Европске уније и системима дигиталне идентификације.

Једна од тема била је и учешће регионалних регистара у раду међународних организација, пре свега ICANN-a (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Са посебном пажњом говорило се о сарадњи са овлашћеним регистрима, између осталог и у домену маркетинга. Колеге из региона на чијим је тржиштима омогућена регистрација IDN (Internationalized Domain Name) домена, поделили су информације о броју регистрованих домена и трендове регистрације таквих домена.

У посебном тематском блоку Форума у фокусу су била питања безбедности регистара, као и сарадња са националним CERT-овима.