You are here

Одржан скуп "Присуство установа културе Србије на Интернету"

26. 09. 2018.

Prisustvo institucija kulture na InternetuИНтернет клуб и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) су у уторак, 25. септембра, у Библиотеци града Београда организовали скуп „Присуство установа културе Србије на Интернету. Скуп је подржало Министарство културе и информисања Србије, Сектор за развој дигиталне инфраструктуре у области културе и уметности.

Пред 78 акредитованих посленика културе из целе Србије, изнете су бројне информације о битним аспектима коришћења националних интернет домена у култури. То су врло занимљиво, и на тренутке атрактивно, учинили Војислав Родић, председник УО РНИДС-а, Светлана Јовановић, виши саветник у Кабинету председника Владе, Мирко С. Марковић, председник УО ИНтернет клуба и Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација у РНИДС-у.

Између осталог, присутни су информисани о томе да, према подацима ИНтернет клуба, од 74 сајта са листа матичних установа културе, њих 23 је недоступно на својим адресама, а од 115 адреса е-поште са релевантне званичне листе, њих 40 није функционално и не добија пошту. Уз то, чак 42 установе са ове листе користе адресу на домену gmail.com уместо е-поште повезане са доменом своје установе.

Због оваквих и сличних ствари, а зарад помоћи институцијама културе и побољшања њихове видљивости на Интернету, организован је и овај скуп.

На почетку су скуп поздравили Мирко С. Марковић, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Владимир Манић, директор РНИДС-а и Предраг Русалин из Министарства културе и информисања:

Војислав Родић је информисао скуп о томе како смо добили наш .RS домен:

Мирко С. Марковић је дао пресек стања наступа на Интернету установа културе Србије 2017:

Предраг Милићевић је одржао кратку презентацију о томе како треба правилно формирати и какву адресу е-поште треба користити у комуникацији са државном управом:

Мирко С. Марковић је говорио и о системском коришћењу националних домена и поддомена у интернет наступу и е-комуникацији установа културе Србије:

Светлана Јовановић је изложила пројекат стандардизације присуства државних институција на Интернету:

Мирко С. Марковић је дао резиме скупа: