You are here

О утицају регулативе на регистре током TLDCON 2020

07. 09. 2020.

Тринаеста по реду конференција намењена регистрима националних домена највишег нивоа и регистарима земаља бившег Совјетског Савеза, Средње и Источне Европе – TLDCON 2020, одржава се уживо на интернету 7. и  8. септембра. Првог дана конференције током сесије посвећене законској регулативи и њеном утицају на рад регистара домена највишег нивоа, говорио је Дејан Ђукић, в.д. директора РНИДС-а.

Ђукић је говорио о законским променама које су утицале на послове регистрације .rs и .срб домена и изискивале прилагођавања и имплементацију, као што је био случај са новим Законом о заштити података о личности и GDPR-ом. Други важан закон о чијој је примени говорио, а који је с правног аспекта гледано утицао на рад регистра, је Закон о информационој безбедности. Образложио је значај овог закона услед чињенице да је РНИДС препознат као оператор ИКТ система од посебног значаја.

На панелу су учествовали представник руске државне администрације, представници интернет удружења и регистара, а након кратких уводних излагања уследила је интересантна дискусија о томе како на различите актере утиче законодавство, колика треба да буде улога државе, да ли је потребно више или мање регулативе, и које су препоруке – жељени начини да се државе поставе према различитим стејкхолдерима. Панел је модерирао Леонид Тодоров, APTLD.

Конференцију организује руски регистар домена – The Coordination Center for TLD RU/РФ, а циљ конференције је да укључи у дијалог регистре националних домена и регистраре о питањима која се тичу интернета.

 

Фото: снимак екрана TLDCON 2020