You are here

Панел дискусија „Дигитално бојно поље“ 24. октобра у галерији Артгет

07. 10. 2019.

„Дигитално бојно поље“, панел дискусија о сајбер безбедности, биће одржана 24. октобра у галерији Артгет Културног центра Београда, Трг републике 5/I, са почетком у 11 часова. Панел организује Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) у склопу обележавања Европског месеца сајбер безбедности. Улаз је бесплатан уз обавезну регистрацију.

Док појединци и компаније брину како да заштите своје дигиталне ресурсе од различитих хакерских напада који се непрестано иновирају, државе и међународна заједница брину како да се успостави и одржи мир на дигиталном бојном пољу. Сукобљавање у сајбер простору се помиње као вероватно доминантан начин ратовања у будућности. Како се ратује у сајбер простору, да ли је хакер нова врста војника, тактике напада и одбране, алати и механизми окршаја у дигиталној сфери у фокусу су панел дискусије „Дигитално бојно поље“.

На тему „Ратовање у сајбер простору – основе, трендови и највећи сукоби“ током панела излагаће потпуковник др Драган Младеновић из Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије. Говориће о особинама, специфичностима и приступима у вођењу савремених међународних сукоба у информационом добу. Појасниће основне карактеристике, захтеве, ресурсе и тактике које се примењују у сукобима у сајбер простору, биће речи о карактеристичним операцијама и напорима међународне заједнице да се такви сукоби спрече, ограниче и регулишу.

Драгослав Станижан, руководилац Службе за информациону безбедност и технологије Националног ЦЕРТ-а Републике Србије, говориће на тему „Активности националног ЦЕРТ-а у јачању одбране“. У фокусу излагања биће начини на који се државе бране од напада у сајбер простору и које су најважније активности за подизање капацитета одбране нашег сајбер простора. Говориће о значају едукације кадра, развоју и тестирању система заштите.

О улози домена и DNS-а као средства сајбер ратовања говориће Жарко Кецић, руководилац Сектора ИКТ сервиса РНИДС-а. „Киднапован“ назив домена се користи на различите начине, а може бити злоупотребљен и у сврху психолошког ратовања, на пример пласирањем лажних вести са веб-локације респектабилних и утицајних медија чији је назив домена „отет“. То је само један од начина злоупотребе рањивости DNS-a.

Европски месец сајбер безбедности установљен је на иницијативу ENISA (Агенција ЕУ за безбедност мрежа и података) са циљем да се подигне свест о сајбер безбедности и претњама које вребају из сајбер простора, укаже на потребу сталне едукације корисника и као подсетник да и једноставне мере заштите могу да буду од пресудног значаја за онлајн безбедност.