You are here

Представници РНИДС-а на осмој BIZIT конференцији

05. 11. 2021.

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) и ове године подржала је реализацију једне од највећих пословних конференција у региону, конференције BIZIT, коју организује PC Press. Конференција је одржана 3. и 4. новембра под слоганом „Битка за кориснике“.

Како је организатор навео, процењује се да ће у корисничко искуство, као средство унапређења пословања, бити улагано чак 20% више новца него у маркетинг, планирање ценовне политике, па и у унапређење производа. Тако је тематски фокус конференције био управо на кориснику, а о различитим аспектима бриге о кориснику говорили су и експерти из РНИДС-а.

Жарко Кецић, руководилац Сектора ИКТ сервиса, одржао је предавање на тему „Брига за корисника“. У контексту раста електронске трговине, важно је нагласити да власници е-продавница морају да мисле и о купцу и уместо купца да би му обезбедили што безбеднији процес куповине. Он је рекао да приликом покретања е-продавница предузећа не размишљају много о безбедности, заштити својих онлајн ресурса, пословне репутације и својих корисника од сајбер превара и напада. Нагласио је да се онлајн трговци суочавају са сличним ризицима као и власници физичких продавница, али је у њиховом случају смањење ризика комплексније јер укључује нове технологије, нове законе и процедуре. Кецић је поменуо неколико основних елемената безбедног пословања на интернету а то су: сопствени назив домена, адекватна онлајн платформа, одговарајући веб-хостинг и пратећи сервиси, безбедно плаћање и дистрибуција, али и обезбеђење корисничких података.

Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација, био је учесник панела „Fintech i e-commerce“ током ког је истакао да од 24 банке са списка који постоји на сајту НБС, 21 банка је на .rs домену. Постоји добар разлог за избор доменске екстензије према тржишту. Гугл експлицитно тврди да фаворизује националне домене у локалним претрагама. „Банка која је присутна у Србији, ма колико велика и присутна у целом свету, логично је да буде на .rs домену“, истакао је Милићевић и додао да корисници имају веће поверење у сајтове на .rs домену. Говорио је и о заштити назива домена, и поменуо да сви имају навику да закључавају ауто, али домен ретко ко закључава. „Цена домена је неупоредиво мања од цене аутомобила, али шта је вредније? Ако вам украду аутомобил, то најчешће неће уопште утицати на ваше пословање, али ако вам украду домен на коме је цело ваше пословање, много је озбиљнији проблем. А тај проблем може прилично лако да се предупреди тако што домен закључате. Ту услугу имају сви регистри у свету, а наш регистар има три начина закључавања домена,“ рекао је Милићевић. Поред тога, сугерисао је да трговци не треба да бирају туђе платформе за продају на интернету, већ сопствене веб-локације, на пример, на .rs домену.

Фото: Bizit