You are here

Представници РНИДС-а на Телфор 2021

24. 11. 2021.

Телекомуникациони форум Телфор 2021 одржан је по двадесет и девети пут 23. и 24. новембра онлајн, а на форуму су учествовали Дејан Ђукић, директор Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) и Жарко Кецић, руководилац Сектора ИКТ сервиса РНИДС-а. Форум из године у годину окупља стручњаке из области телекомуникација и информационих технологија, а организовали су га Друштво за телекомуникације, Електротехнички факултет Универзитета у Београду (ЕТФ) и IEEE Serbia & Montenegro COM Charter.

Жарко Кецић излагао је на тему „Висока доступност ИКТ сервиса РНИДС-а“ и објаснио како је РНИДС имплементирао систем који омогућава високу доступност његових кључних сервиса, као и одржавање и унапређење система без прекида у пружању услуга. Како је рекао, иницијално је постојала примарна локација и DR (disaster recovery) сајт што је подразумевало ручно пребацивање сервиса, најчешће касно ноћу. Међутим, кроз употребу редундантних лоуд балансера апликација за регистрацију назива домена пребачена је у актив-актив режим, обезбеђена је синхрона репликација базе регистра, site-to-site редудантни линкови, вишеструка интернет конективност у оба дата центра, а имплементирани су редудантни системи за креирање, DNSSEC потписивање, проверу и дистрибуцију зонских фајлова. Сва опрема у дата центрима замењена је без прекида у раду.

На панелу „Управљање корисничким подацима на дигиталним платформама“ учествовао је директор РНИДС-а Дејан Ђукић, и говорио о проблемима дигиталних платформи са становишта РНИДС-а, објаснио да ли и до каквих злоупотреба назива домена долази и ко их пријављује. Са другим учесницима панела разматрао је да ли су и колико корисници упознати са правилима за коришћење дигиталних платформи, који су најчешћи видови злоупотребе и на који начин информисати кориснике о могућим последицама злоупотреба. Поред Ђукића, на панелу су учествовали Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и е-управу, Горан Павловић, Big Data & Analytics директор, A1 Србија и A1 Словенија, Златко Петровић, канцеларија Повереника за информације од јавног значаја и проф. др Милош Цветановић, ЕТФ, а панел је модерирао проф. др Александар Нешковић, ЕТФ.

Телфор 2021 један је од догађаја чији је реализацију током 2021. финансијски подржала Фондација РНИДС.

Фото: снимак екрана