You are here

Примена IPv6 у кабловским и мобилним мрежама: снимак радионице

01. 12. 2017.

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) је у сарадњи са ISOC-ом организовала бесплатну радионицу на тему „Примена IPv6 у кабловским и мобилним мрежама“ 22. новембра 2017. Радионица и пратећи материјали који су овде доступни, намењени су операторима мрежа, пружаоцима интернет услуга, академским и државним институцијама.

У првом делу радионице говори се о основама IPv6 и транзиције са IPv4, са аспеката оператора мрежа, пружалаца интернет услуга, академских и државних институција. Други део радионице је на нешто напреднијем техничком ниво и посвећен је увођењу IPv6 и IPv6-only мрежа (укључујући IPv4-as-a-service за кориснике). Говори се и о 12 стандардних корака у процесу увођења IPv6, као и различитим сценаријима омогућавања коришћења IPv4 оним кориснима којима је и даље потребан.

Биографије предавача

Jordi Palet Martínez: Последњих 17 година ради као CEO/CTO "IPv6 компаније", а највећи део своје каријере посветио је истраживању и развоју, стандардизацији, обукама и консултацијама у области IPv6. Радио је са корисницима IPv6 у 110 земаља, аутор је неколико RFC-ова и књига везаних за IPv6, а допринео је креирању програма обуке за IPv6 у регионалним интернет регистрима широм света.

Јан Жорж: Активан у области умрежавања од 1992. Један од покретача  SiOL-а, једног од највећих интернет провајдера у Словенији. Последњих седам година ради као ИТ консултант специјализован за IPv6. Активан је у Интернет друштву и IETF-у. Оснивач је непрофитног Института "Go6", који пружа стручну подршку и промовише прелазак на IPv6 у Словенији и широм света. Аутор је документа RIPE-501 "Захтеви за IPv6 подршку у ИКТ опреми" (недавно замењен документом RIPE-554, чији је такође коаутор), који користе оператори и државне институције широм света при спровођењу јавних набавки.

Презентације

Снимак радионице