You are here

Пројекти и активности РНИДС-а представљени на ICANN 80

13. 06. 2024.

Главни град Руанде, Кигали, био је домаћин догађаја ICANN 80 Policy Forum на ком се заједница коју окупља Интернет корпорација за додељене називе и бројеве (ICANN) сусрела у периоду од 11. до 13. јуна. Представници Фондације „Регистар националног интернет домена Србије” (РНИДС) учествовали су на две сесије и поделили информације о активностима и искуствима РНИДС-а.

Током ccNSO сесије посвећене новостима из националних регистара домена највишег нивоа говорио је Дејан Ђукић, директор Фондације РНИДС. Тема његовог излагања били су међународни пројекти и догађаји, као и различите активности путем којих РНИДС доприноси развоју локалне заједнице у којој послује. Ђукић је говорио о великим међународним догађајима чији је РНИДС био домаћин, регионалним, европским и локалним скуповима које подржава и догађајима које Фондација организује у земљи. Направио је осврт и на пројекте и активности у којима РНИДС учествује као партнер или их самостално реализује, а који се тичу изградње капацитета у домену сајбер безбедности, развоја младих и талентованих кадрова, едукације у сегменту онлајн послова итд.

О начину на који је организован централни UA Day 2024 у Београду, обавезама и активностима домаћина таквог међународног скупа говорила је, током ccNSO сесије о Универзалној прихватљивости посвећене националним регистрима домена, Дијана Милутиновић из сектора маркетинга и комуникација. Она је објаснила процес припреме догађаја, ток реализације, указала на кључне аспекте комуникације вредности таквог догађаја и говорила о исходима – одличној посећености, повољном медијском извештавању, подизању свести о Универзалној прихватљивости у локалној заједници и препознатљивости коју домаћин догађаја добија пред међународном заједницом.

Током форума у Кигалију организоване су бројне сесије различитих организационих тела ICANN-a (ccNSO, GNSO, ALAC, GAC и др.) током којих су разматране политике и одређивани приоритети деловања организације.