You are here

Регионални TLD форум 2021

19. 03. 2021.

Другог дана конференције ДИДС 2021 Digital одржан је Регионални TLD форум. Скуп се одржава као пратећи скуп ДИДС-а од 2015. године, а по први пут је одржан онлајн. Ове године је окупио 23 представникa националних регистара Хрватске, Словеније, Црне Горе и Србије. Одржан је у форми округлог стола, за којим су представници националних регистара размењивали информације и искуства у области технике, права и маркетинга.

Прво су представници РНИДС-а, као домаћини скупа, представили своје активности на формирању регионалног Anycast-а који реализују са колегама из словеначког регистра. Поменута је обнова хардверске инфраструктуре, као и рад на ажурирању правилника. Представник маркетинга је изложио идеју pitajte.rs пројекта и инфографика као мурала, као и занимљиву статистику посета domen.rs сајту.

RTLDF 2021

Црногорски регистар се ојачао кадровски и покренуо неке нове пројекте. Један од њих је везан за drop catching – увели су тзв. drop зону у трајању од једног сата, којој могу да приступе сви њихови овлашћени регистри и региструју истекле називе домена по вишој цени, пре него што они оду на слободно тржиште где свако може да их региструје. Занимљива новост је повећање цене регистрације назива .me домена са 10 на 11 евра, као и увођење дигиталног потписа за уговоре о промоцијама са партнерима. Колеге из регистра су навеле бојазан да ће неприродно велики раст броја регистрација изазван пандемијом ускоро довести до стагнације у броју регистрованих назива домена, тако да размишљају о стратегији даљег развоја пословања у таквим условима.

Колеге из словеначког регистра су покренуле увек актуелну тему надлежности у случају малициозног садржаја на интернету и изнеле да, ако постоји проблем са веб садржајем (лажне веб-продавнице, на пример), они се баве само подацима о називу домена, не садржајем сајта. У случају фишинг и малвер садржаја, обавештавају CERT. Од актуелних активности, поменули су повећање безбедности и усклађивање са NIS директивом Европске уније, и Netko пројекат промоције сајтова на .si домену.

Хрватски регистар има исти став као и словеначки кад је у питању интернет садржај, а актуелно је такође усклађивање са условима из NIS директиве. Слично црногорском регистру и CARNET је повећао употребу дигиталног потписа. Осим тога, изнели су и њихова искуства у погледу повреда уговора од стране овлашћених регистара и мере које изричу у таквим ситуацијама. Овај случај је изазвао занимљиву дискусију међу представницима регистара и размену искустава у погледу правила и праксе који се код њих примењују.

Скуп се завршио уз жеље свих присутних да се следећи одржи уживо у Београду, јер стисак руке и искрен загрљај не може да замени ниједна веб-апликација.