You are here

РНИДС у Врњачкој Бањи: о основама пословања на Интернету

25. 10. 2017.

Vrnjačka Banja - RNIDS edukacija

Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) је, у сарадњи са Општином Врњачка Бања, 24. октобра 2017. организовала једнодневну бесплатну едукацију за све који су желели да чују више о основама пословања на Интернету. Овај догађај је још један у низу које Фондација РНИДС организује широм Србије, у сарадњи са локалним партнерима.

Око 70 присутних имало је прилике да кроз четири предавања сазна који су то потенцијали Интернета, и како им он може помоћи да покрену нове послове или развију постојеће.

„Агенција са којом послујете, пословни партнер па чак ни ви лично – не треба да будете регистрант домена на ком ће бити ваш пословни сајт. Једино исправно решење за ово је да домен региструјете на вашу фирму“, нагласио је у свом предавању Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација у РНИДС-у. Он је подсетио на примере брендова који нису бринули о својим интернет доменима, и тако компромитовали своје пословне веб сајтове али и своју репутацију. „Право време да региструјете домен је када вам пословна идеја падне на памет. Све након тога може бити касно“, подсетио је Милићевић и саветовао присутне да своје пословне идеје заштите правовременом регистрацијом интернет домена.

Када је реч о пословним сајтовима, предавање Лазара Бошковића, оснивача и власника агенције АгитПРОП, обиловало је корисним саветима и указало на кораке о којима треба водити рачуна при креирању садржаја за пословни интернет сајт. „Концепт, садржај, дизајн и програмирање – четири су корака до сајта“, сумирао је Бошковић и подсетио на важност стратегије интернет присуства као основе за квалитетан и трајни интернет идентитет. „Не брукајте се! Увек поред себе држите Правопис српског језика и „Речник језичких недоумица“. Правилан и јасан стил писања су обавезни ако желите да вас ваши потенцијални купци и публика схвате озбиљно“, подсетио је Бошковић.

„Ако не желите да вам публика заспи док гледа или чита ваш садржај, потрудите се да он буде релевантан“, рекао је Иван Билди, оснивач и власник интернет маркетинг агенције "Likes and Cookies". Људи данас гледају више екрана истовремено, комуницирају на више друштвених мрежа и платформи истовремено и ако им нечим релевантним не привучете пажњу, склониће вас једним покретом прста. „Осим ако немате довољно новца и ресурса да човека баците са ивице свемира и снимате његов слободан пад (као Red Bull), онда вам не остаје ништа друго него да паметно креирате садржај и своје присуство на друштвеним мрежама“, подсетио је Билди.

„Ово је Ана из Врњачке Бање. Има 26 година и сетила да јој треба рођендански поклон за другарицу па креће да претражује Интернет и размишља шта би могла да јој купи. Ако имате производ или услугу која Ани може бити интересантна, оглашавање вам може помоћи да она постане баш ваш купац“, објаснила је Јелена Ожеговић, сарадница за маркетинг и комуникације у РНИДС-у. Постоји пут одлучивања који купци пролазе од момента када схвате да им одређени производ или услуга треба, па до саме онлајн или офлајн куповине. У сваком од ових фаза одлучивања купца, са њим је могуће комуницирати на различите начине. „Зато је постављање циљева и планирање можда и најважнији део свих промотивних активности једног бизниса“, подсетила је Ожеговић.

У оквиру серије предавања о основама пословања на Интернету, РНИДС је током 2017. организовао и едукације у Бору и Лесковцу.