You are here

Специјално Топ50 признање РНИДС доделио сајту мотрио.срб

06. 02. 2019.

Овог фебруара, по 22. пут магазин PC Press прогласио је 50 најбољих онлајн ствари у прошлој години, а РНИДС-а је доделио специјално признање сајту мотрио.срб, иза ког стоји компанија Renault Nissan Словенија. Сајт мотрио.срб представља изванредан пример употребе IDN-а у пословне сврхе и зато је ове године издвојен од стране РНИДС-овог тима.

Бренд Мотрио припада Renault породици, а обухвата резервне делове које производи Renault и сервисну мрежу за све марке и аутомобиле старије од пет година, која се већ простире широм региона. У контексту изузетно интензивне конкуренције у аутомобилској индустрији, тражен је прави начин да се Мотрио издвоји, а избор је била комуникација са локалним купцима на локалном писму. Према речима Милана Пантелића, задуженог за развој мреже и продају за регион, употреба ћирилице је прави избор, који је пружио тражену оригиналност у наступу. Домен мотрио.срб ће компанији убудуће представљати јако важну компоненту при комуникацији бренда, биће коришћен у предстојећим кампањама, сајамским наступима и посебно комунициран путем друштвених мрежа.

Renault–Nissan–Mitsubishi алијанса послује глобално, централа задужена за регион, Renault–Nissan Slovenija, налази се у Љубљани, док у Београду послује генерално заступништво марки из портфолија алијансе, међу којима се налази Мотрио. У контексту структура и манира пословања међународних корпорација, избор који је направљен за бренд Мотрио је још занимљивији. Искоришћене су предности IDN-а и креиран сјајан маркетиншки алат и механизам за изградњу и неговање односа са локалним купцима.

IDN стандард, који дефинише коришћење различитих писама за креирање назива домена, усвојен је током 2003. године од стране ICANN-а, организације која управља глобалном адресном структуром Интернета. Исте године је и Генерална скупштина UNESCO-а у Паризу усвојила препоруку којим се сугерише промоција и равноправна употреба различитих језика и писама на Интернету. ICANN је 2009. започео убрзани процес успостављања интернационализованих домена највишег нивоа (IDN ccTLD), да би 12. маја 2010. године Русија добила први домен на ћирилици, са ознаком .РФ. Србија је 3. маја 2011. добила свој ћирилички домен .СРБ, и постала друга земља на свету са ћириличким доменом, испред Украјине, Казахстана, Монголије, Македоније, Бугарске и Белорусије. Регистрација .СРБ домена почела је 27. јануара 2012. године.