You are here

EuroDIG и Балтички дани домена у Вилњусу

20. 06. 2024.

Овогодишње издање конференције EuroDIG одржано је у Вилњусу, у Литванији, од 17. до 19. јуна, и окупило различите групе које разматрају и учествују у процесима креирања интернет и дигиталних политика. Догађај, чији су локални домаћини били Регулаторно тело за комуникације Литваније, литванска министарства спољних послова, саобраћаја и комуникација и економије и иновација, GoVilnius и локални Комитет за развој информатичког друштва, одвијао се под слоганом „Балансирање иновација и регулативе” (Balancing Innovation and Regulation). Подршку реализацији догађаја дала је и Фондација „Регистар националног интернет домена Србије” (РНИДС), као и други национални регистри из Европе.

Упоредо са EuroDIG конференцијом одвијали су се и Балтички дани домена (Baltic Domain Days), које су организовале колеге из .lv, .lt и .ee регистара. Током првог дана догађаја заменик председника Управног одбора РНИДС-а Душан Стојичевић, заједно са Регином Фушковом из .eu регистра, која је представила IDN World Report, разматрао је проблематику интернационализованих назива домена (IDN) и питање имплементације Универзалне прихватљивости. Указао је на важне техничке захтеве које је потребно имплементирати на нивоу инфраструктуре регистрара и пружалаца услуга имејл хостинга да би се одвијала комуникација са имејл адреса које и лево од @ користе неенглески алфабет.

У наставку програма Стојичевић је учествовао на панелу посвећеном трендовима у доменској индустрији, током ког је понуђен преглед актуелних трендова раста, безбедности, политика у доменској индустрији, као и надолазећих промена међународне легислативе које могу захтевати адаптацију правила рада регистара.

Током Балтичких дана домена било је разговара о приликама у доменској индустрији у балтичким земљама, но, највећи део програма другог дана догађаја био је посвећен безбедности DNS-a – од приказа нивоа имплементације DNSSEC-a у различитим земљама до излагања о разлозима због којих европски регистри имају задивљујуће низак ниво злоупотреба назива домена.

Програм самог EuroDIG-a био је конципиран око европских политика које се односе на дигитализацију, актуелних догађаја на пољу будућности управљања интернетом, нових технологија које окупирају пажњу како регулатора и техничке заједнице тако и невладиног сектора каква је тема развоја, употребе и регулације вештачке интелигенције. Значајан део програма посвећен је и темама релевантним за представнике доменске индустрије, са значајним фокусом на питање безбедности.