You are here

EuroDIG 2021 из студија у Београду, Трсту и Брижу

24. 06. 2021.

Највећа европска конференција посвећена развоју политика управљања интернетом, EuroDIG 2021, одржаће се од 28. (преддогађај) до 30. јуна, а један од виртуелних домаћина је Београд. Због пандемије, организатор је и ове године одабрао онлајн формат, а публика ће бити у прилици да прати програм који ће се паралелно одвијати из три студија –  у Београду, Трсту и Брижу.

Подршку реализацији програма из студија у Београду пружила је Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) у сарадњи са Дипло фондацијом.

Приликом отварања конференције 29. јуна из београдског студија обратиће се Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација, а током три дана конференције која се ове године одвија под слоганом „У дигиталну декаду Европе“ (Into Europe’s Digital Decade) разматраће се актуелне и важне теме за развој интернета и дигиталних комуникација. Програм је фокусиран око осам тематских целина које укључују развој екосистема управљања интернетом, иновације и економска питања, медије и садржај на интернету, питања безбедности и криминала у дигиталном окружењу, техничка и оперативна питања, приступ интернету и дигиталну писменост, а разматраће се и питање људских права у свету упућеном на интернет. Комплетан програм конференције доступан је на линку.

Београд је и пре десет година био домаћин овој конференцији која се из године у годину „сели“ у неку од престоница Европе, а тада је РНИДС такође подржао њену реализацију. Организатор конференције је European Dialogue on Internet Governance (EuroDIG) – отворена мултистекјхолдер платформа за размену мишљења и идеја о управљању интернетом, чији је циљ да подстакне дијалог у оквиру интернет заједнице у погледу јавних интернет политика.

Регистрације за присуство конференцији су у току.