You are here

IEEE HPSR конференција - први пут у Београду

22. 06. 2012.

IEEE Conference on High-Performance Switching and Routing -  IEEE HPSR (IEEE Конференција о рутирању и комутирању високих перформанси) је интернационална конференција која окупља врхунске светске стручњаке из области рутирања и комутирања и ове године се по први пут одржава у Београду. Регистар националног интернет домена Србије је један од спонзора конференције IEEE HPSR 2012.

Рутирање и комутурање су основне функције које извршавају мрежни уређаји да би се међусобно спојили у глобалну мрежу – Интернет. IEEE HPSR се одржава од 1993, када је Интернет почео убрзано да се развија и од тада се сели скоро сваке године на други континент – одржавао се у Хајделбергу, Даласу, Кобеу, Торину, Фениксу, Хонг Конгу, Познању, Њујорку, Шангају, Картагени... На IEEE HPSR 2012 је послато 87 радова са угледних институција из око 35 земаља. На основу рецензија светских стручњака, прихваћено је 39 радова, које су писали аутори из 20 земаља. У Београд долази преко 60 врхунских стручњака за интернет технологије из Кине, Јапана, САД, Немачке, Италије, Аустралије, Португалије, Канаде, Швајцарске...

У оквиру конференције, у недељу, 24. јуна, у хотелу Балкан, предавања ће одржати Радија Перлман и Чарли Кофман, „мајка“ Интернета и „отац“ интернет безбедности. Радија је дизајнер IS-IS протокола према којем се усмеравају пакети у језгру интернет мреже, као и STA протокола према којем се размењују пакети у локалним рачунарским мрежама. Она ће причати о новом TRILL протоколу за усмеравање пакета на Интернету, на коме тренутно ради. Чарли Кауфман је дизајнер IPsec и DNSSEC протокола на којима се заснива безбедност Интернета. Чарли је тренутно архитекта безбедносног система Мајкрософтове платформе Windows Azure за рад у cloud-у.

У среду, 27. јуна, биће одржан и панел на тему будућности дата центара који данас претстављају мозак Интернета, и у којима се размењују огромне количине података. На панелу ће дискутовати стручњаци из компанија Google, Gnodal, ADVA, Absolut OK и IBM.

Додатне информације о IEEE HPSR 2012 се могу наћи на www.ieee-hpsr.org.