You are here

Дигитална револуција 4.0 разматрана са правног аспекта

04. 12. 2020.

Друга по реду конференција, коју су заједнички организовали Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) и Правни факултет Универзитета Унион, одржана је под слоганом „Дигитална револуција 4.0: кроз теорију и праксу“, 3. децембра онлајн.

Конференцију је отворио проф. др Небојша Шаркић, декан Правног Факултета Универзитета Унион, и најавио тему скупа - везу права, информационих технологија и нових савремених решења. Поменуо је да употребу модерних достигнућа прате и одређене тешкоће на пољу права, али и другим пољима, па је предмет разматрања на конференцији био управо осветљавање тих тешкоћа, тј. проблематике, са теоријског, али и практичног аспекта.

Дејан Ђукић, директор Фондације РНИДС, говорио је о изузетно актуелној теми – позицији регистра домена у погледу илегалног садржаја на интернету. Образложио је значај теме чињеницом да је илегалног садржаја на интернету све више јер се интернет невероватно брзо развија. Информисао је публику о важном сету прописа који је на европском нивоу у изради – DSA (Digital Service Act), а којим законодавац на неки начин покушава да наметне одговорност за садржај регистрима домена против чега су се побуниле све релевантне међународне организације које се баве пре свега техничком страном управљања интернетом. Ђукић је подсетио да се у највећем броју доменских простора називи домена могу слободно регистровати, да регистри не врше претходне провере, али исто тако да не контролишу ни садржај ком се приступа преко одређеног назива домена. Појаснио је да су релевантни субјекти за постављање садржаја на интернету корисници који постављају садржаје (лица која сносе одговорност за исте), хостинг провајдери и пружаоци услуга интернета. Објаснио је како функционише DNS сервис и улогу различитих актера укључујући регистре националних интернет домена, што је илустровао приказом видеа који је недавно објавио CENTR, за који је поменуо да добро сумира однос европских регистара према садржају. Истакао је да без налога надлежних органа регистар не може да врши брисање или суспензију назива домена и објаснио да то није ефикасан начин поступања са илегалним садржајем. Потребно је идентификовати лице које је поставило садржај и уклонити исти, јер брисање назива домена не гарантује да тај садржај неће бити доступан путем другог назива домена или да му се не може приступи преко IP адресе.

Током остатка конференције уследила су излагања проф. Мариа Лукиновића који је одржао врло занимљиво предавање о, пре свега, правним аспектима заштите брендова, али и брендовима начелно, као и професора Саше Гајина који је говорио о општем и посебном правном режиму заштите података о личности, са посебним освртом на обраду података путем видео надзора. Адвокат Владимир Мареновић говорио је о вештачкој интелигенцији и жиговима, и на самом почетку излагања нагласио је правну комплексност наведене теме. Адвокат Ненад Цвјетићанин говорио је на тему ауторских и сродних права и њихове монетизације преко дигиталних музичких платформи и направио посебан осврт на услове и начин на који се може зарађивати путем платформе ЈуТјуб. Излагање адвоката Драгана Милића тицало се појма и правних аспеката дигиталне имовине, са фокусом на актуелни нацрт Закона о дигиталној имовини.

Снимак конференције погледајте на линку: