You are here

О доменима, сајбер безбедности, Гуглу и дигиталном маркетингу – одржана едукација „На клик до купца“ у Крушевцу

05. 04. 2019.

Правилан пословни наступ на интернету и улога домена у томе, различити аспекти безбедности на интернету, оптимизација сајта за Гугл претраге и предности које мали бизниси могу имати од оглашавања на интернету, теме су о којима су слушали предузетници из Крушевца и околине окупљени у сали Регионалне привредне коморе Расинског управног округа. Едукација „На клик до купца“ одржана је 4. априла у организацији Фондације „Регистар националног интернет домена Србије“ и РПК Крушевац.

Предраг Милићевић, руководилац Сектора маркетинга и комуникација Фондације РНИДС, објаснио је каква је улога интернет домена у правилном пословном наступу на интернету, нагласивши значај домаћих домена за ефикасност интернет наступа и пословни кредибилитет предузећа. Показало се да предузећа најчешће бирају домаће домене (.RS и .СРБ) из неколико једноставних разлога – безбедност, поузданост и позитиван однос самих претраживача према националним доменима. Говорио је о бројним предностима комуникације са сопственог домена и подвукао значај промишљеног коришћења домена у пословне сврхе.

„У информатици и безбедности ништа није 100% безбедно“, закључио је Александар Костадиновић, систем администратор у РНИДС-у, али упозорио да то не значи да корисници не треба максимално да се потруде да заштите свој интернет излог, односно сајт свог предузећа, бригом о свом домену. Указао је на најчешће претње са којима се корисници суочавају и врсте интернет превара, а посебну пажњу посветио питању заштите домена. Објаснио је четири механизма путем којих предузећу може да буде „отет“ домен, али приближио окупљенима и три ефикасна нивоа заштите домена, појаснио и шта заправо значи и чему служи SSL сертификат.

Миодраг Ристић, предузетник и власник штампарије Дето д.о.о. у свом излагању констатовао је да је SEO (search engine optimization) увек „рударски“ посао, али да се исплати „засукати рукаве“ и прилагодити сајт предузећа Гугловим алгоритмима претраге. Указао је на логику која стоји иза приказа оног што видимо као резултат претраге на Гуглу, објаснио основне и захтевније технике оптимизације, али упозорио на чињеницу да је Гугл немогуће преварити. Са окупљенима је поделио своја предузетничка искуства и чињеницу да је захваљујући интернету пословао са клијентима из Аустралије, Конга и других земаља на пет континената. Закључио је да ипак није циљ бити први на Гуглу, сам за себе, већ нудити оно што људи на Гуглу траже.

Оглашавање на интернету је још увек најповољнији начин за свако предузеће да се рекламира, међутим највећи број предузетника у Србији не користи све могућности које су му на располагању. Дијана Милутиновић, сарадница за маркетинг и комуникације Фондације РНИДС, образложила је разлоге због којих оглашавање на интернету треба да размотри свако предузеће и да не постоји врста услуге или производа који, захваљујући оглашавању путем Гугла и друштвених мрежа, не може да, путујући кроз продајни левак, стигне до свог купца.