You are here

Панел дискусија: Проблеми и решења интернет безбедности

11. 10. 2017.

Традиционално у оквиру „Европског месеца сајбер безбедности“, РНИДС већ пет година заредом у октобру организује скуп на ту тему. Панел дискусија под називом „Проблеми и решења интернет безбедности“ биће одржана 17. октобра, од 11.00 до 13.00, у Центру за промоцију науке, Краља Петра 46, у Београду. Улаз је слободан за све заинтересоване и није неопходна претходна пријава за учешће. 

Проблеми интернет безбедности постају свакодневница савременог човека, окруженог гомилом умрежене технологије, на послу, на јавним местима и у кући. Медији се најчешће баве само бомбастичним случајевима у којима хакерски напади угрожавају велике компанијске или државне системе. А правилно размишљање о интернет безбедности треба да крене од појединца – сваког ко користи рачунар, таблет, паметни телефон, било који уређај који је повезан на Интернет. Само пуна и стална свест о могућим сајбер опасностима и постојећим решењима превентивне заштите или решењима за ефикасно отклањање последица, може да предупреди или барем смањи те опасности.

Скуп „Проблеми и решења интернет безбедности“ модерира др Тамара Вученовић, уредница и водитељка емисије „Дигиталне иконе“, на Радио Београду 2. У панел дискусији учествују домаћи и страни стручњаци из области интернет безбедности.

О примерима „фишинга“ и сличних онлајн превара у Србији, говориће Бранко Стаменковић, посебни тужилац за високотехнолошки криминал, из Посебног тужилаштва за ВТК у Београду. Велики број онлајн превара започиње преко злонамерних спамерских порука е-поште, о чему је детаљније информације РНИДС поставио на адреси domen.rs/stopspam.

Александар Павловић, систем инжењер компаније „Coming“ из Београда, одржаће презентацију на тему „Како сам преживео напад криптолокера“. CryptoLocker је врста злонамерног уцењивачког софтвера (ransomware) када сајбер нападач закључа блокира приступ рачунарском систему све док жртва напада не исплати тражену суму новца.

Како РНИДС брине о безбедности националних интернет домена .RS и .СРБ, показаће у својој презентацији Жарко Кецић, в.д. директора РНИДС-а и руководилац Сектора ИКТ сервиса. Презентација носи назив „Безбедност DNS-a, могуће злоупотребе и три нивоа заштите интернет домена“, и посвећена је чињеници да је РНИДС тренутно једини национални интернет регистар у свету који има три нивоа заштите домена за своје кориснике.

Гост из Русије је Александар Венедјухин (Александр Венедюхин), истраживач из Техничког центра за Интернет (Technical Center of Internet - TCI). Он говори о DNSSEC-у и искуствима његове имплементације у Русији. DNSSEC (DNS Security Extensions) је систем сигурносних стандарда који омогућава проверу интегритета података у DNS-у (Domain Name System), Систему назива домена, на ком је заснована глобална структура Интернета.

Учесници панел дискусије разговараће о могућим корацима за унапређивање безбедности српског интернет простора, а посетиоци скупа моћи ће ексклузивно да сазнају када РНИДС уводи DNSSEC за националне интернет домене.

Панел дискусија је део редовних едукативних активности РНИДС-а, намењених члановима српске интернет заједнице. Као Фондација која управља Регистром националних интернет домена .RS и .СРБ, РНИДС брине о интернет инфраструктури од посебног значаја за Србију, а поузданост DNS система у Србији обезбеђује да национални интернет домени беспрекорно функционишу.