You are here

РНИДС на конференцији о електронском пословању „Шабац линк“

20. 04. 2017.

Конференција о електронском пословању Шабац линк одржана је 19. априла у Шапцу у организацији агенције „Като“, а Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) била је генерални спонзор Конференције, коју су такође подржали и Привредна комора Србије и Град Шабац. Око 120 локалних предузетника, представника малих и средњих предузећа, студената и ИТ стручњака, присуствовало је Конференцији на којој је било речи о томе како развити и унапредити пословање на Интернету и прилагодити се условима четврте индустријске револуције.

Прво предавање одржала је Јелена Јовановић из Привредне коморe Србије, у ком је представила статистике и трендове у е-трговини у Европи и Србији. Истраживања из 2016. указују на то да се у ЕУ око 20% од укупне трговине одвија путем Интернета, док је тај удео у Србији мањи од 5%. Ситуација се, међутим, поправља, с обзиром на то да су домаће фирме које послују у Србији у претходној години извезле ИТ услуге у вредности већој од пола милијарде евра.

Број трансакција путем Интернета се у Србији удвостручио од 2013. и сада броји и до четири милиона. Вредност појединачних трансакција овог типа је такође порастао, и сада износи у просеку 4.025 динара по трансакцији. Јовановић је додала да је за даљи развој овог сектора потребна јача сарадња свих страна и позвала све заинтересоване привреднике и компаније да се јаве Привредној комори Србије за сву помоћ и потребну подршку. Погледајте уводне речи и предавање Јелене Јовановић: 

Предраг Милићевић, руководилац Сектора за развој пословања и маркетинг РНИДС-а, одржао је предавање на тему интернет идентитета, где је на занимљивим примерима из праксе, показао да је управо интернет домен основа за пословање на Интернету. Назив домена дефинише две најважније интернет адресе на којима се једна фирма или компанија може наћи – веб адресу, на којој је лоциран сајт, и адресу е-поште, са које комуницира са целим светом. Глобална јединственост сваког назива интернет домена чини и те две, врло битне адресе, глобално јединственим. На примерима компанија које нису на најбољи начин бринуле о интернет доменима на којима им се налазе пословни или продајни сајтови, Милићевић је указао на последице које оваква небрига може оставити на целокупно пословање. Погледајте снимак у наставку текста за више савета и препорука из Милићевићевог предавања, или их прочитајте у овом тексту

Постоји велики број непознаница када је у питању правни аспект пословања на Интернету. О томе шта треба урадити да би се пословало у складу са правом и избегле могуће последице због непознавања ове области, говорио је Жарко Птичек, специјализовани правник за област ИТ-ја. У свом предавању, Птичек је навео елементе које сваки услови коришћења било које од ИТ услуга треба да садрже и скренуо пажњу на то како се у складу са законима обрађују и складиште лични подаци корисника.

Марко Ризовски, специјалиста за POS и е-Трговину у Уникредит банци, говорио је о томе како плаћати и примати уплате преко Интернета и дао корисне савете фирмама које се спремају да електронску трговину уведу у своје пословање. О улози брзе поште и курирских услуга у е-трговини, у свом предавању говорила је Марија Матић, маркетинг менаџер курирске службе BEX.

О томе шта је оптимизација за претраживаче, које су претпоставке и услови да један сајт буде добро оптимизован и високо се котира у резултатима претраге, говорио је Саша Касапић, консултант за SEO. Овом приликом он је објаснио како претрага функционише и скренуо пажњу на то да око 91% корисника не иде даље од прве стране Гугла и да је зато важно бити добро позициониран. Предавање Саше Касапића и говорника који су му претходили, можете погледати овде: 

У последњем предавању на Конференцији, Зоран Јовановић, сертификовани консултант за развој МСПП, је говорио о основама пословног присуства и комуникације на друштвеним мрежама и на практичним примерима објаснио како се оглашавати на Гуглу и Фејсбуку. Снимак његовог предавања је у наставку: