You are here

Управљање Интернетом у југоисточној Европи

11. 04. 2016.

SEEDIG 2016 је регионални интернет скуп о управљању Интернетом у југоисточној Европи, који се 22. априла одржава у Хотелу „Metropol Palace“ у Београду. Домаћин овог другог по реду годишњег скупа је Фондација "Регистар националног интернет домена Србије" (РНИДС), а подршку су дале међународне интернет организације EuroDIG, IGF, IGFSA, ICANN, ISOC и RIPE, затим Савет Европе и Европска комисија, као и Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Дирекција за еУправу, SOX и ISOC Serbia.

Тема скупа је „Can we SEE Internet governance?“, а SEEDIG 2016 окупиће у Београду пар стотина учесника из региона Балкана и суседних земаља. Циљ скупа је дискусија свих стејкхолдера о управљању Интернетом, а не одлучивање. Регистрација за посетиоце скупа је бесплатна, отворена је до 17. априла и одвија се преко сајта www.seedig.net/registration.

Као регионална IGF (Internet Governance Forum) иницијатива за отворени и неформални дијалог о управљању Интернетом, SEEDIG (South Eastern European Dialogue on Internet Governance) је намењен свим актерима из југоисточне Европе, а окупља појединце и представнике влада, међувладиних организација, цивилног друштва, приватног сектора и техничких експерата. Скуп се одржава под покровитељством и у склопу Европског дијалога о управљању Интернетом (EuroDIG), који се одржава у Бриселу у јуну.

Организациони одбор SEEDIG 2016 чине: Аида Махмутовић (БиХ), Лиана Галстјан (Јерменија), Илија Базљанков (Бугарска), Сорина Телеану (Румунија) и Душан Стојичевић (Србија). Програм скупа се креира тако што чланови регионалне интернет заједнице предлажу теме, на основу чега се бирају вође сесија који граде програм и бирају госте. Један од вођа сесија је и Војислав Родић, председник Управног одбора РНИДС-а.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА:

www.seedig.net