You are here

Чији је наш Интернет?

22. 04. 2015.

Током другог дана Конференције "Нова енергија" на Копаонику, Фондацију "Регистар националног интернет домена Србије" (РНИДС) 1. маја представиће Данко Јевтовић, директор РНИДС-а, и Слободан Марковић, саветник директора за односе са интернет заједницом. Њихова презентација под називом "Чији је наш Интернет?" покушаће да одговори шта је све то наше, њихово, моје, твоје и ваше на Интернету.

Најпре ће кроз тему "Наши код њих", објаснити своју улогу у међународним интернет организацијама, где су њих двојица чланови и представници српске интернет заједнице. Следећа тема "Моје на Интернету" говори о власништву над садржајем на Интернету, значају сопственог интернет домен и сајбер идентитету. Шта је то "Њихово и наше" на Интернету је трећа тема, у оквиру које ће бити објашњено управљање Интернетом кроз DNS, улогу ICANN-а и IANA транзицију.

Тема "Ваш и наш РНИДС" даје преглед настанка РНИДС-а, историје националних интернет домена и укњучивању чланова српске интернет заједнице у рад РНИДС-а. Последњих година РНИДС постаје значајан регионални интернет лидер, тако да су "Њихови код нас" честа појава, то јест бројни регионални интернет скупови, са страним гостима, су одржани у Београду. Шта све РНИДС ради за добробит домаће интернет заједнице обрађено је у теми "За вас од нас".

Многе од поменутих тема су, у мањој или већој мери обрађене, и на званичним сајтовима РНИДС-а: rnids.rs, domen.rs и dids.rs.