You are here

Делегација РНИДС-a на 49. ICANN-овом састанку

15. 04. 2014.

Делегација Регистра националног интернет домена Србије (РНИДС) учествовала је на 49. редовном састанку Интернет корпорације за додељене називе и бројеве (ICANN), који је одржан од 23. до 28. марта у Сингапуру. РНИДС су представљали Душан Стојичевић, председник Управног одбора, и Данко Јевтовић, директор.


Данко Јевтовић директор РНИДС-а на 49. ICANN-овом састанку у Сингапуру.

ICANN састанци се организују три пута годишње са циљем да окупе представнике свих заинтересованих страна из читавог света на различите теме од значаја за глобално управљање Интернетом. Овај састанак је обележила одлука Министарства трговине САД из марта ове године да започне кључну фазу глобализације у управљању Интернетом, у којој САД више неће имати контролу над IANA функцијама, а самим тим ни над основним серверима DNS система.

Око 2000 представника организација, компанија, цивилног и академског сектора из свих делова света присуствовало је 49. састанку и дискутовало о томе какве су последице одлуке Министарства трговине САД, али и какве ће бити будуће активности ICANN-а када је управљање Интернетом у питању.

Током састанка је усаглашен план за начин на који ће ICANN одговорити на одлуку САД и то кроз организовање глобалних консултација о томе како ће нови „мултиактерски“ модел управљања Интернетом изгледати. Говорећи о важности ушешћа свих заинтересованих страна, Фади Шехаде, председник и извршни директор ICANN-а, је истакао да ће процес консултација бити инклузиван и широк. „Ово је заиста историјски моменат и оваква одлука САД потврђује идеју да се људи широм света могу удружити и заједно управљати глобалним ресурсом који не познаје границе.“, истакао је Шехаде у свом обраћању.

Осим промене у управљању Интернетом, 49. састанак је омогућио представницима свих заинтересованих страна да учествују у појединачним панел дискусијама на различите теме. Делегација РНИДС-а се укључила у дискусију на тему ICANN-ове стратегије за Европу и била посебно активна у сесији  за представнике регистара националних интернет домена (Country Code Names Supporting Organisation (ccNSO)).

Постављајући питање практичне употребе ћирилице на Интернету, Душан Стојичевић председник Управног одбора РНИДС-а је посебно истакао потребу за даљим развојем интернационализованих домена највишег нивоа (IDN ccTLD) и примени званичног Стандарда за употребу интернационализованих e-mail адреса . На сесији је потврђено формирање радне групе која ће се у оквиру ICANN-а бавити развојем употребе ћирилице на Интернету, а представници РНИДС-а су званично позвани да се активно укључе у њен рад.


Душан Стојичевић, председник Управног одбора РНИДС-а говори на сесији за представнике регистара националних интернет домена на 49. ICANN-овом састанку у Сингапуру.

Своје утиске и детаље о учешћу на 49. ICANN-овом састанку, представници делегације РНИДС-а представили су и приликом панел дискусије „Господари Интернета – промена у управљању“, која је поводом нове фазе у управљању Интернетом организована 10. априла у Центру за промоцију науке.

О чему је било речи током дискусије у Београду, прочитајте више у тексту или погледајте видео.