You are here

Директор РНИДС-а изабран у Управни одбор CENTR-а

22. 03. 2015.

На 53. Генералној скупштини Удружења европских регистара националних интернет домена (CENTR), одржаној 19. марта у Копенхагену, поред Ђованија Сепије, новог председника Управног одбора ове организације, за нове чланове су изабрани Елизабет Екстранд и Данко Јевтовић, директор Фондације "Регистар националног интернет домена Србије" (РНИДС).

CENTR је удружење националних регистара из Европе, али и неколико ваневропских земаља (Канада, Нови Зеланд, Јапан и Иран), у данашњем облику постоји од 2006. и има седиште у Бриселу. Улога CENTR-а је у размени искустава и сарадњи националних регистара ради унапређивања услуга за кориснике Интернета. Његов Управни одбор (Board of Directors) има пет чланова, два нова члана су изабрана тајним гласањем, док је нови председник УО већ био члан од 2012. и као једини кандидат изабран је једногласно.

Као национални регистар .RS и .СРБ интернет домена, РНИДС је члан CENTR-а од 2008. и редовно учествује у раду његових стручних тела. Иако је један од два најмлађа европска регистра, РНИДС је био и домаћин два CENTR-ова стручна скупа 2011. и 2014. Избор директора РНИДС-а у Управни одбор CENTR-а је велико признање како њему лично, тако и организацији којом руководи. Његов ангажман у CENTR-у пружа шансу и српској интернет заједници, окупљеној око РНИДС-а, да има непосреднији утицај на развој и токове европског дела Интернета. Као и недавно одржани Регионални интернет форум у Београду, током другог дана Конференције ДИДС 2015, и ово је показатељ да РНИДС постаје значајан регионални интернет чинилац.

Петер ван Росте, генерални директор CENTR-а, поздравио је избор нових чланова УО и истакао да се ради о угледним стручњацима у својим областима, чије ће знање и искуство унети свеж начин размишљања у ову европску организацију. Ђовани Сепија је руководилац за спољне односе у EURid-у (регистар .EU домена), има 15 година искуства у области националних домена, а био је и руководилац за спољне односе у италијанском националном регистру, генерални директор CENTR -а и руководилац за везу ICANN-а за Европу. Елизабет Екстранд је секретар Управног одбора шведског националног регистра (.SE) и руководилац за правна питања и политику, а радила је у секторима телекомуникација и Интернета и водила своју адвокатску канцеларију. Данко Јевтовић је директор РНИДС-а од 2013. године, од 2000. је био укључен у реформу тадашњег .YU регистра, а у домаћој ИТ јавности је од краја осамдесетих година познат и као суоснивач компанија "Југодата" и "СезамПро".

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА: 

CENTR elects new Chair of the Board and Board members - 19 March 2015