You are here

Direktor RNIDS-a izabran u Upravni odbor CENTR-a

22. 03. 2015.

Na 53. Generalnoj skupštini Udruženja evropskih registara nacionalnih internet domena (CENTR), održanoj 19. marta u Kopenhagenu, pored Đovanija Sepije, novog predsednika Upravnog odbora ove organizacije, za nove članove su izabrani Elizabet Ekstrand i Danko Jevtović, direktor Fondacije "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS).

CENTR je udruženje nacionalnih registara iz Evrope, ali i nekoliko vanevropskih zemalja (Kanada, Novi Zeland, Japan i Iran), u današnjem obliku postoji od 2006. i ima sedište u Briselu. Uloga CENTR-a je u razmeni iskustava i saradnji nacionalnih registara radi unapređivanja usluga za korisnike Interneta. Njegov Upravni odbor (Board of Directors) ima pet članova, dva nova člana su izabrana tajnim glasanjem, dok je novi predsednik UO već bio član od 2012. i kao jedini kandidat izabran je jednoglasno.

Kao nacionalni registar .RS i .СРБ internet domena, RNIDS je član CENTR-a od 2008. i redovno učestvuje u radu njegovih stručnih tela. Iako je jedan od dva najmlađa evropska registra, RNIDS je bio i domaćin dva CENTR-ova stručna skupa 2011. i 2014. Izbor direktora RNIDS-a u Upravni odbor CENTR-a je veliko priznanje kako njemu lično, tako i organizaciji kojom rukovodi. Njegov angažman u CENTR-u pruža šansu i srpskoj internet zajednici, okupljenoj oko RNIDS-a, da ima neposredniji uticaj na razvoj i tokove evropskog dela Interneta. Kao i nedavno održani Regionalni internet forum u Beogradu, tokom drugog dana Konferencije DIDS 2015, i ovo je pokazatelj da RNIDS postaje značajan regionalni internet činilac.

Peter van Roste, generalni direktor CENTR-a, pozdravio je izbor novih članova UO i istakao da se radi o uglednim stručnjacima u svojim oblastima, čije će znanje i iskustvo uneti svež način razmišljanja u ovu evropsku organizaciju. Đovani Sepija je rukovodilac za spoljne odnose u EURid-u (registar .EU domena), ima 15 godina iskustva u oblasti nacionalnih domena, a bio je i rukovodilac za spoljne odnose u italijanskom nacionalnom registru, generalni direktor CENTR -a i rukovodilac za vezu ICANN-a za Evropu. Elizabet Ekstrand je sekretar Upravnog odbora švedskog nacionalnog registra (.SE) i rukovodilac za pravna pitanja i politiku, a radila je u sektorima telekomunikacija i Interneta i vodila svoju advokatsku kancelariju. Danko Jevtović je direktor RNIDS-a od 2013. godine, od 2000. je bio uključen u reformu tadašnjeg .YU registra, a u domaćoj IT javnosti je od kraja osamdesetih godina poznat i kao suosnivač kompanija "Jugodata" i "SezamPro".

VIŠE INFORMACIJA: 

CENTR elects new Chair of the Board and Board members - 19 March 2015