You are here

Одржан четврти Domain Forum у Софији

15. 12. 2014.

Традиционални догађај који окупља ИТ професионалце на тему развоја доменског тржишта и управљања Интернетом – Domain Forum, по четврти пут је одржан 5. децембра 2014. године у Софији. Програм скупа имао је четири панела, на којима су разматране теме од нових генеричких домена највишег нивоа, па све до питања глобалног управљања Интернетом.

Током другог панела учесници су разговарали о мултијезичком Интернету и могућности сваке земље да има назив интернет домена на свом писму и језику. Искуства .СРБ националног интернет домена Србије овом приликом је представио Душан Стојичевић, председник Управног одбора РНИДС-а. О развоју других ћириличких домена говорили су представници руског регистра заједно са домаћинима скупа - представницима бугарског регистра националног интернет домена који су у скоријем периоду добили делегацију за .бг - ћирилички национални интернет домен Бугарске.   

Стојичевић је током четвртог панела, заједно са представницима Интернет корпорације за додељена имена и бројеве (ICANN), представником Европске комисије и представником бугарског министарства, говорио о управљању Интернетом и будућој улози ICANN-а. Током овог панела разговарало се о регионалним трендовима и припремама за EuroDIG – европски дијалог о управљању Интернетом, интернационални догађај који се средином 2015. одржава у Софији.

Посебну пажњу учесника привукао је и панел на тему утицаја нових генеричких домена (newgTLD) на тржиште. Овом приликом је представљено истраживање које наводи да је више од половине регистрованих newgTLD-јева и даље неактивно и без доступних веб сајтова или било каквих сличних садржаја називима домена који су регистровани.

За више информација о говорницима и темама претходног Domain Forum-а, посетите: domainforum.global.