You are here

РНИДС постао члан међународне организације RIPE NCC

21. 10. 2016.

RIPE NCC member

Конференцијa суоснивача Фондацијe „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС), донела је одлуку о придруживању организацији RIPE NCC, која управља нумеричким интернет ресурсима у региону Евро-Азије и Блиског истока. Ова одлука је донета на првој електронској седници Конференције суоснивача која је одржана од 8. до 13. септембра 2016.

RIPE NCC (Réseaux IP Européens Network Coordination Centre) je Координациони центар Форума eвропских IP мрежа, један од пет светских регионалних интернет регистара (RIR), надлежан за територију Европе, Блиског Истока и Централне Азије. Чланови организације су локални регистри којима RIPE NCC додељује IP адресе и AS бројеве, без којих Интернет не би могао да функционише.

РНИДС је 2015. био домаћин SEE4 RIPE NCC - регионалног састанка мрежних инжењера за Југоисточну Европу, а RIPE NCC је подржао Конференцију Групе мрежних оператора Србије (RSNOG) и SEEDIG 2016 – скуп  о у управљању Интернетом у југоисточној Европи.

Приступањем овој организацији, РНИДС ће имати могућност да све IP ресурсе које тренутно користи обједини под својим корисничким налогом. Чланство ће такође омогућити унапређивање сопствених организационих капацитета кроз обуке и размену искустава на семинарима и састанцима које организује RIPE NCC, и још бољу сарадњу и партнерство у области управљања Интернетом у региону југоисточне Европе.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА: https://www.ripe.net