You are here

Стабилност и раст у 2020. години – објављен РНИДС-ов Годишњи извештај

27. 05. 2021.

И у години пандемије Фондација „Регистар националног интернет домена Србије“ (РНИДС) очувала је беспрекоран рад свих својих сервиса и забележила највиши раст новорегистрованих назива домена у последњих пет година. Упркос изазовима које је донела пандемија, другачијем режиму рада, РНИДС је пословао по плану и окончао више важних пројеката. Kључни параметри, DNS и сервиси РНИДС-а, функционисали су са 100% расположивости, а догађаји у организацији РНИДС-а одвијали су се онлајн. Регистрантима назива .rs/.срб домена омогућена је употреба изузетно важне услуге –  DNSSEC дигиталног потписивања назива домена, а време освежавања зонских фајлова скраћено је на 30 минута.

Интересовање за учешће и рад у Конференцији суоснивача РНИДС-а је одржано, па је број суоснивача остао на приближном нивоу у односу на 2019. годину. „Иако је пандемија прекинула многе планове и рутине, континуитет је одржан, бар у комуникацији“,  рекао је председник Конференције суоснивача, Владимир Алексић осврћући се на чињеницу да је у 2020. години било могуће организовати само једну седницу Конференције уживо.

„Сва комуникација преселила се онлајн, и посао, и набавка, и забава. Интернет је остао једини прозор у свет и веза између свих нас“,  закључио је Иван Минић, председник Управног одбора РНИДС-а и истакао да је улога интернета у животима свих људи постала током 2020. године много значајнија него што је била. Фондација РНИДС се врло брзо прилагодила новонасталим околностима, а Управни одбор је и током необичне 2020. године одржао свој континуитет рада.

Директор Фондације РНИДС, Дејан Ђукић, истакао је да је 2020. годину обележило како прилагођавање пословања и пословних процеса условима пандемије у самом РНИДС-у, тако и прилагођавање тржишта на новонастале околности и повећана употреба интернета у пословању о чему сведочи пораст удела новорегистрованих назива домена. „Доменска индустрија једна је од ретких које криза није директно погодила“, наводи Ђукић.

О активностима и догађајима који су обележили рад Фондације РНИДС у протеклој години можете се информисати у публикацији на линку.

Преузмите: РНИДС - годишњи извештај 2020.