You are here

Четврта RSNOG конференција: Најновији трендови у вези са ИТ технологијама, умрежавањем и безбедности на Интернету

23. 11. 2018.

RSNOG 2018

Четврта RSNOG конференција одржана је 22. новембра, у ,Хотелу „М", у Београду, уз подршку РНИДС-а, SOX-а, RIPE NCC-а и компаније CISCO. Ове године је забележена посета рекорданог броја домаћих и страних стручњака који се баве информационим технологијама, умрежавањем и интернет безбедношћу, како из приватног тако и из државног сектора. Посетиоци и они који су конференцију пратили уживо путем видео линка имали су прилику да чују који су најновији трендови у овим областима.

Било је речи о алатима које RIPE NCC нуди мрежним администраторима, о новинама у вези са RIPE Atlasom, као и о видљивости и анализи садржаја у IP мрежама. Истакнут је значај увођења промена и повећања значаја клауда када је безбедност на Интернету у питању, важност IPv6 протокола и NAT64Check Version 2 алата, DNSSEC-a и дигиталног потписивања .RS и .СРБ домена, као и DNS anycast платформе Quad9.

Било је речи и о аутоматизацији конфигурисања мреже, o новинaма у нашој земљи када је сајбер безбедност у питању, као и о томе где се налази наша држава када је у питању употреба MANRS алата у спречавању неовлашћеног рерутирања корисника.

На крају програма одржан је наградни квиз из области познавања мрежне безбедности.

Интересовање за конференцију било је веће него ранијих година, а у складу са тим настављен је и позитиван тренд интересовања за е-листу RSNOG заједнице. Ови подаци се могу сматрати добрим показатељем да су конференције и окупљања овог типа изузетно важна за српску заједницу мрежних администратора и других чланова техничке интернет заједнице у Србији.