You are here

РНИДС домаћин SEEDIG 2016

23. 10. 2015.

SEEDIG2016

SEEDIG 2016 је регионални интернет скуп о управљању Интернетом у југоисточној Европи, који се 22. априла 2016. одржава по други пут, овом приликом у Београду. Домаћин скупа биће Фондација "Регистар националног интернет домена Србије" (РНИДС), а подршку су дале међународне интернет организације IGF, ICANN, EuroDIG и ISOC, као и Савет Европе и Европска комисија.

Као регионална IGF (Internet Governance Forum) иницијатива за отворени и неформални дијалог о управљању Интернетом, SEEDIG (South Eastern European Dialogue on Internet Governance) је намењен свим актерима из југоисточне Европе, а окупља појединце и представнике влада, међувладиних организација, цивилног друштва, приватног сектора и техничких експерата. Скуп се одржава у склопу Европског дијалога о управљању Интернетом (EuroDIG) који се јуна 2016. одржава у Бриселу.

SEEDIG 2016 ће у Београду окупити бројне заинтересоване учеснике из региона Балкана и суседних земаља, а сви они могу да утичу на теме које ће бити разматране, кроз отворен позив за достављање предлога преко интернет сајта скупа.

И поред тога што је основан тек 2006. године, као један од два најмлађа европска национална интернет регистра, РНИДС је у последњих пар година успео да успостави партнерство са европским и глобалним организацијама у области Интернета, стварајући тако од Србије значајан регионални интернет центар. Први SEEDIG је био одржан у Софији 3. јуна 2015. и на њему су и Република Србија и РНИДС имали своје представнике и учествовали у припреми скупа и дискусијама.

ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА: