You are here

RNIDS domaćin SEEDIG 2016

23. 10. 2015.

SEEDIG2016

SEEDIG 2016 je regionalni internet skup o upravljanju Internetom u jugoistočnoj Evropi, koji se 22. aprila 2016. održava po drugi put, ovom prilikom u Beogradu. Domaćin skupa biće Fondacija "Registar nacionalnog internet domena Srbije" (RNIDS), a podršku su dale međunarodne internet organizacije IGF, ICANN, EuroDIG i ISOC, kao i Savet Evrope i Evropska komisija.

Kao regionalna IGF (Internet Governance Forum) inicijativa za otvoreni i neformalni dijalog o upravljanju Internetom, SEEDIG (South Eastern European Dialogue on Internet Governance) je namenjen svim akterima iz jugoistočne Evrope, a okuplja pojedince i predstavnike vlada, međuvladinih organizacija, civilnog društva, privatnog sektora i tehničkih eksperata. Skup se održava u sklopu Evropskog dijaloga o upravljanju Internetom (EuroDIG) koji se juna 2016. održava u Briselu.

SEEDIG 2016 će u Beogradu okupiti brojne zainteresovane učesnike iz regiona Balkana i susednih zemalja, a svi oni mogu da utiču na teme koje će biti razmatrane, kroz otvoren poziv za dostavljanje predloga preko internet sajta skupa.

I pored toga što je osnovan tek 2006. godine, kao jedan od dva najmlađa evropska nacionalna internet registra, RNIDS je u poslednjih par godina uspeo da uspostavi partnerstvo sa evropskim i globalnim organizacijama u oblasti Interneta, stvarajući tako od Srbije značajan regionalni internet centar. Prvi SEEDIG je bio održan u Sofiji 3. juna 2015. i na njemu su i Republika Srbija i RNIDS imali svoje predstavnike i učestvovali u pripremi skupa i diskusijama.

VIŠE INFORMACIJA: