You are here

Regionalni TLD forum 2021

19. 03. 2021.

Drugog dana konferencije DIDS 2021 Digital održan je Regionalni TLD forum. Skup se održava kao prateći skup DIDS-a od 2015. godine, a po prvi put je održan onlajn. Ove godine je okupio 23 predstavnika nacionalnih registara Hrvatske, Slovenije, Crne Gore i Srbije. Održan je u formi okruglog stola, za kojim su predstavnici nacionalnih registara razmenjivali informacije i iskustva u oblasti tehnike, prava i marketinga.

Prvo su predstavnici RNIDS-a, kao domaćini skupa, predstavili svoje aktivnosti na formiranju regionalnog Anycast-a koji realizuju sa kolegama iz slovenačkog registra. Pomenuta je obnova hardverske infrastrukture, kao i rad na ažuriranju pravilnika. Predstavnik marketinga je izložio ideju pitajte.rs projekta i infografika kao murala, kao i zanimljivu statistiku poseta domen.rs sajtu.

RTLDF 2021

Crnogorski registar se ojačao kadrovski i pokrenuo neke nove projekte. Jedan od njih je vezan za drop catching – uveli su tzv. drop zonu u trajanju od jednog sata, kojoj mogu da pristupe svi njihovi ovlašćeni registri i registruju istekle nazive domena po višoj ceni, pre nego što oni odu na slobodno tržište gde svako može da ih registruje. Zanimljiva novost je povećanje cene registracije naziva .me domena sa 10 na 11 evra, kao i uvođenje digitalnog potpisa za ugovore o promocijama sa partnerima. Kolege iz registra su navele bojazan da će neprirodno veliki rast broja registracija izazvan pandemijom uskoro dovesti do stagnacije u broju registrovanih naziva domena, tako da razmišljaju o strategiji daljeg razvoja poslovanja u takvim uslovima.

Kolege iz slovenačkog registra su pokrenule uvek aktuelnu temu nadležnosti u slučaju malicioznog sadržaja na internetu i iznele da, ako postoji problem sa veb sadržajem (lažne veb-prodavnice, na primer), oni se bave samo podacima o nazivu domena, ne sadržajem sajta. U slučaju fišing i malver sadržaja, obaveštavaju CERT. Od aktuelnih aktivnosti, pomenuli su povećanje bezbednosti i usklađivanje sa NIS direktivom Evropske unije, i Netko projekat promocije sajtova na .si domenu.

Hrvatski registar ima isti stav kao i slovenački kad je u pitanju internet sadržaj, a aktuelno je takođe usklađivanje sa uslovima iz NIS direktive. Slično crnogorskom registru i CARNET je povećao upotrebu digitalnog potpisa. Osim toga, izneli su i njihova iskustva u pogledu povreda ugovora od strane ovlašćenih registara i mere koje izriču u takvim situacijama. Ovaj slučaj je izazvao zanimljivu diskusiju među predstavnicima registara i razmenu iskustava u pogledu pravila i prakse koji se kod njih primenjuju.

Skup se završio uz želje svih prisutnih da se sledeći održi uživo u Beogradu, jer stisak ruke i iskren zagrljaj ne može da zameni nijedna veb-aplikacija.