You are here

WHOIS hakaton: Kako se prave WHOIS mobilne aplikacije?

10. 01. 2022.

U septembru 2021. Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) prvi put je organizovala hakaton, zahvaljujući saradnji sa kompanijom Quantox Technology 

WHOIS hakaton organizovan je onlajn 25. i 26. septembra, a takmičilo se 10 ekipa koje je žiri odabrao među prijavljenima. Pred ekipama se našao zadatak da tokom 48 sati programiraju mobilnu aplikaciju koja nudi odgovore o slobodnim ili registrovanim nazivima domena u domenskim prostorima širom sveta, pre svega nacionalnim .rs i .срб domenskim prostorima, odnosno, aplikaciju koja pruža WHOIS i DNS podatke.

Realizaciju hakatona podržao je ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), organizacija koja upravlja globalnom adresnom strukturom interneta, odnosno, inicijativa Universal Acceptance Steeting Group,  osnovana sa ciljem da svi nazivi domena i imejl adrese na internetu budu podjednako tretirane od strane softverskih aplikacija.

Zašto baš WHOIS hakaton

„Domenska tematika“ nije nešto o čemu mladi programeri često razmišljaju. Domenima se eventualno bave kada registruju naziv domena za neki svoj projekat ili lični sajt. Takvo je bar iskustvo pobednika WHOIS hakatona, koje potvrđuje pretpostavku organizatora – da „domenske teme” mogu biti ne samo zanimljive učesnicima, već i da im mogu pružiti uvid i saznanja o delu IT industrije koji nije baš toliko često u fokusu pažnje. Cilj hakatona, pored toga da mladi diveloperi pokažu svoja znanja i da se tokom procesa zabave, bio je i da upoznaju svet domena, i to ne samo njegovu ASCII stranu, već da saznaju da postoje i kako funkcionišu internacionalizovani nazivi domena. Saradnja sa kolegama iz Quantox Technology bila je više nego dragocena jer su i sami organizovali događaj u čijem fokusu je bilo programiranje na ćirilici, a za komunikaciju projekta koristili naziv .срб domena – ћпп.срб.

Zadatak

Pred učesnike hakatona postavljen je sledeći zadatak – da naprave mobilnu aplikaciju (native/hybrid/pwa) za pretragu podataka o domenima. Funkcionalnosti koje je aplikacija trebalo da pruža su WHOIS podaci (o registrantu, ovlašćenom registru, početku i isteku registracije naziva domena), DNS podaci (o nameserver-ima, IP adresama, DNS record-ima), zatim, korisnicima je bilo potrebno da se omogući da aplikaciju koriste bez registracije i logovanja, a da podaci budu sačuvani na uređaju na kom je instalirana. Pored toga, trebalo je omogućiti pristup istoriji pretraga domena, a klikom na bilo koju stavku iz istorije pokrenuti novu pretragu za taj naziv domena. Isto tako, omogućiti označavanje domena kao „omiljeni”, pregled liste „omiljenih”, mogućnost uklanjanja domena iz „omiljenih”. Korisniku je trebalo ponuditi opciju postavljanja alarma za istek registracije naziva domena i obaveštavanje o isteku izborom imejl ili push notifikacije, automatsko dodavanje u „omiljene” ako je za taj domen uključen alarm. Trebalo je ponuditi korisnički interfejs na ćirilici i na latinici.

Zadati domenski prostori bili su: .rs i .срб, .ru i .рф, .mk i .mkd, .org i .org, .com, .kom, .net, .uk, .se.

Žiri je ocenjivao prema sledećim kriterijumima: kompletnost rešenja, relevantnost rešenja (mogućnost realne primene), UI/UX (dizajn i lakoća korišćenja aplikacije), kvalitet koda (lakoća održavanja), skalabilnost (da li aplikacija može da radi sa realnim brojem korisnika) i sama prezentacija rešenja.

Rešenje

Nakon 48 sati praćenja rada i prezentacije rešenja 10 ekipa, ispostavilo se da je žiri koji su činili Petar Slović, direktor inovacija, Quantox Technology, Damjan Tomić, tehnički direktor IT Biz Solutions i Dušan Stojičević, bivši kopredsedavajući grupe za Univerzalnu prihvatljivost (UASG) ICANN-a, imao i više nego težak zadatak. Svih 10 ekipa isporučilo je sasvim funkcionalne aplikacije čiji je kvalitet koda bio na zavidnom nivou, imajući u vidu da su rađene u vrlo kratkom roku od strane ekipa sa različitim stepenom iskustva (na hakatonu je učestvovala i jedna srednjoškolska ekipa). Svaka ekipa projektnom zadatku pristupila je na originalan način i koristila sasvim različite tehnologije.

Snimak predstavljanja rešenja sa hakatona dostupan je na linku.

Međutim, odluka o pobednicima je morala da se donese, a između prve tri plasirane ekipe odlučivale su nijanse. Na prvom mestu našla se ekipa Redtech Zemare, koju čine programeri Milan Cupać, Željko Lučić, Igor Stevanović, Andrija Jelenković i Damjan Denić. Na drugom mestu pratila je ekipa Comfortaby Dumb i članovi David Milinković, Pavle Pađin, Ivan Jevtić, Mihailo Trajković, koji su gotovo bili rame uz rame sa trećeplasiranom ekipom Trošica koja je okupila Janka Đurića, Nataliju Ostojić, Željka Milojevića, Janka Mirkovića i Željka Kosovca.

Putem linka moguće je pristupiti pobedničkim rešenju na platformi Githab.

Naučene lekcije

Šta se događalo iza kulisa, tokom 48 sati rada na aplikacijama? Šta je bio najveći izazov prilikom rada na aplikaciji? Da li je i koliki izazov predstavljao rad sa ćiriličkim domenima?

Na ova, ali i na pitanja kako su saznali za hakaton, zašto su se prijavili, šta su znali o domenima i DNS-u, šta o Univerzalnoj prihvatljivosti (Universal Acceptance) pre, a šta znaju nakon hakatona, odgovarali su članovi pobedničke ekipe, Redtech Zemare. Ovo su iskustva mladih softverskih inženjera Milana Cupaća, Željka Lučića, Igora Stevanovića, Andrije Jelenkovića i Damjana Denića.

 

Foto: RNIDS/TwoTech Solutions
Video: TwoTech Solutions