You are here

Ćirilički internet domeni

ICANN je novembra 2009. započeo ubrzani proces uspostavljanja internacionalizovanih domena najvišeg nivoa (IDN ccTLD) . Rusija je 12. maja 2010. postala prva država na svetu koja je registrovala domen i na ćirilici, sa oznakom .РФ. Srbija je druga zemlja koja je 3. maja 2011. dobila svoj ćirilički domen .СРБ. Potom je Ukrajini dodeljen domen .УКР, posle nje je Kazahstan dobio .КАЗ, a Mongolija .МОН. I Makedonija je 2014. dobila svoj ćirilički domen .МКД, a Bugarskoj je odobren .БГ.

Od 5. marta 2019. u okviru .СРБ domena je omogućena registracija naziva sa proširenim setom ćiriličkih slova iz pisama bugarskog, makedonskog, ruskog, rusinskog, ukrajinskog i crnogorskog jezika.

Svi nacionalni ćirilički internet domeni deo su porodice domena sa internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name – IDN), odnosno domena čiji nazivi nisu napisani engleskim alfabetom. Prvi IDN ccTLD aktivirani su 5. maja 2010. za tri domena koja koriste arapsko pismo, a predstavljaju Egipat, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Nacionalni domeni na kineskom pismu, u nekoliko varijanti, aktivirani su 25. juna 2010. U međuvremenu su za veći broj arapskih i dalekoistočnih zemalja odobreni nazivi domena na nacionalnom pismu ili su ti procesi u toku.

Postoje i ćirilički gTLD domeni, kao što su .SAЙT i .ONLAЙN, namenjeni ruskom, bugarskom i srodnim tržištima, jer se sajtovi na ćiriličkim domenima lakše pronalaze pri Gugl lokalnim pretraživanjima iz zemalja sa ćiriličkim pismima. U istu grupu domena spadaju i domeni .РУС, .ДЕТИ, .ОРГ, .МОСКВА i drugi.

Trenutno je najveći problem .СРБ domena, kao i ostalih IDN domena u svetu, tehnička nemogućnost da se i sa leve strane znaka „@“ u adresi e-pošte nađu slova koja ne pripadaju engleskom alfabetu. Problem je rešiv lokalno, ali se čeka implementacija globalnog rešenje za sva svetska pisma u najvažnije sisteme za pisanje i razmenu elektronske pošte.

KORISNE ADRESE:

Testiranje .СРБ domena

RNIDS je u periodu jul-novembar 2011. angažovao dve nezavisne ekipe za testiranje različitih aspekata korišćenja .СРБ domena u svakodnevnoj upotrebi, kao što su:

  • Upotreba .СРБ domena na postojećim internet prezentacijama
  • Podešavanje veb platformi za rad sa .СРБ domenima
  • Podešavanje DNS servera
  • Pristup .СРБ prezentacijama iz različitih internet pregledača i sa različitih računarskih platformi
  • Pristup .СРБ prezentacijama sa mobilnih uređaja
  • Podešavanje i upotreba adresa e-pošte na različitim serverskim platformama i klijentskim platformama

Za neke od uočenih problema u primeni .СРБ domena, to jest IDN-a, već su pokrenuti procesi njihovog prevazilaženja na globalnom nivou.

PREUZMITE: