You are here

”Internet bezbednost 3 u 1” u Muzeju nauke i tehnike

21. 10. 2014.

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) po drugi put se pridružuje "Evropskom mesecu sajber bezbednosti"29. oktobra, od 10.30 do 14.00, organizuje panel diskusiju pod nazivom "Internet bezbednost 3 u 1", u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, Skenderbegova 51.

"European Cyber Security Month" (ECSM) tokom oktobra sprovodi Agencija EU za bezbednost mreža i podataka (ENISA), sa ciljem da promoviše sajber bezbednost među građanima kako bi promenili svoj stav prema sajber pretnjama i da im pruži najnovije informacije kroz edukaciju i razmenu dobre prakse. Naš svakodnevni život sve više zavisi od bezbednosti informacija i dostupnosti internet servisa. Kupujemo, družimo se, sklapamo poslove, delimo sadržaje, održavamo sajtove i stvaramo baze podataka - i sve to radimo preko Interneta. A da li i koliko razmišljamo o bezbednosti? Ko obrađuje naše podatke, gde ih skladišti, kako ih štiti, koje su glavne opasnosti koje nas vrebaju onlajn, zašto radimo to što radimo onlajn, šta je odgovornost nas samih, šta privatnih kompanija, a šta države?

Učesnici skupa "Internet bezbednost 3 u 1" probaće da identifikuju koje su to glavne pretnje internet bezbednosti za obične i poslovne korisnike, kako se zaštititi i šta nas na planu internet bezbednosti čeka u bližoj budućnosti. Moderator panel diskusije je Slobodan Marković iz RNIDS-a, a učestvuje desetak stručnjaka iz svih oblasti koje su bitne za sajber bezbednost, u tri sesije posvećene opštim pitanjima internet bezbednosti, kao i specifičnostima ličnih i poslovnih korisnika Interneta.

Gošća iz slovenačkog nacionalnog internet registra Jasmina Mešić, koordinatorka nacionalnog programa edukacije "Sigurni na Internetu", ARNES SI-CERT, predstaviće njihovu Nacionalnu strategiju za sajber bezbednost. Žarko Kecić, rukovodilac Sektora za IKT usluge RNIDS-a, objasniće zašto danas sajber napad na kritičnu infrastrukturu neke države može da ima i snažniji efekat od oružanog napada. Luka Gerzić, direktor "Gerzić & Associates", govoriće o analizi bezbednosti nacionalnih internet domena i ključnim rezultatima i preporukama. Branislav Veselinović, glavni inspektor u Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a, predstaviće stanje sajber bezbednosti u Srbiji i koje su glavne bezbednosne pretnje sa kojima se danas suočavamo.

Druga sesija je posvećena bezbednosti pojedinačnih korisnika na Internetu. Mr Nikolina Ljepava, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije, razmotriće psihologiju novih digitalnih medija, to jest da li se ljudi ponašaju drugačije na Internetu nego u realnom životu. Lazar Bošković, direktor agencije "AgitPROP", govoriće o spamovanju kao obliku sajber kriminala i brojnim prevarama koje šalju e-mail spameri. Miloje Sekulić, suvlasnik agencije "Homepage", ukazaće na nebezbedno ponašanja korisnika na društvenim mrežama.

Treća sesija bavi se bezbednošću poslovnih korisnika Interneta. Boško Radivojević, direktor kompanije "Mainstream", objasniće šta o bezbednosti treba da znaju vlasnici internet portala i onlajn prodavnica. Jovan Šikanja, administrator za bezbednost kompanije "Limundo", govoriće o ulozi zaposlenih, značaju edukacije i stvaranju kulture Internet bezbednosti. Vladimir Marinkov iz advokatske kancelarije "Guberina - Marinkov", razjasniće pravne aspekte bezbednosti na Internetu.

KORISNI LINKOVI:
• ECSM (European Cyber Security Month) - www.cybersecuritymonth.eu
• Muzej nauke i tehnike - www.muzejnt.rs