You are here

44. ICANN Meeting

05. 07. 2012.

U Pragu je od 24. do 29. juna održana konferencija 44. ICANN Meeting, na kojoj je učestvovala i delegacija Kancelarije RNIDS-a. ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) - Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve je vodeća međunarodna institucija upravljanja Internetom i odgovoran je za rukovođenje globalnom strukturom Interneta, koja se sastoji od IP adresa, naziva domena (gTLD i ccTLD) i glavnih DNS servera.

Opšta ocena je da je prethodno rukovodstvo ICANN-a izuzetno loše radilo, a od novoizabranog direktora Fadi Šeade (Fadi Chehadé) se očekuje da će u ICANN-u vratiti profesionalizam, transparentnost u radu i zaštitu opšteg interesa. Uspeh je postignut u opštim pravilima za registraciju gTLD, ali je ceo proces novih gTLD, praktično po svim pitanjima, ocenjen negativno.

Na Tehničkom danu (ccNSO Tech day) kolege iz Ukrajine govorile su o uspešnoj implementacijiDNSSEC-a u okviru.ua ccTLD zone. Dr Richard Lamb, DNSSEC program menadžer u ICANN-u, predstavio je zanimljivo tehničko rešenje koje može biti upotrebljeno kao zamena za veoma skupeHSM uređaje za kreiranje i čuvanje DNSSEC ključeva. Takođe, bilo je prezentacija nekolikoDNSservera, u okviru preporuka za korišćenje različitih servera u primarnojDNS zoni.

Februara 2011. podeljen je poslednji set IPv4/8 adresa, stoga dalji razvoj Interneta zavisi od što brže implementacije IPv6 u svim regionima. Džef Hjuston iz APNIC-a je održao veoma inspirativnu prezentaciju o bliskoj budućnosti Interneta, odnosno kraju IPv4 i potrebi za trenutni prelazak na IPv6, pre svega zbog porasta broja mobilnih internet uređaja.

Nekoliko predavanja i radionica bilo je posvećeno praksi u implementaciji IDN - internacionalizovanih naziva domena (kao što je naš .СРБ), među kojima se posebno izdvaja prezentacija Koreje, koja do sad ima 220.000 registrovanih domena.

Internet Society(Internet društvo) je ukazalo na problem sa WCIT (World Conference on International Telecommunications) - Svetskom konferencijom na kojoj postoji pretnja da države članice preuzmu kontrolu nad Internetom, dodele upravljanje telekomunikacionim operaterima i fragmentuju Internet (www.internetsociety.org/wcit).

Predstavnici RNIDS-a održali su i niz bilateralnih sastanaka. Sa zvaničnicima austrijskog registra NicAT razgovarano je o softveru za registraciju domena, funkcionalnim karakteristikama i mogućnosti dobijanja pristupa demo aplikaciji. VeriSign je predstavio svoje mogućnosti u oblasti DNS servisa, sigurnosti DNS-a i DNS saobraćaja i uslugama anycast servisa, a izrazili su i interesovanje za Javni konkurs za nabavku Sekundarnog DNS servisa RNIDS-a. Sa australijskim registrom ARI Registry Services dogovoreno je da RNIDS-u omogući pristup za testiranje aplikacije za registraciju domena i funkcionalnosti sistema. Razgovarano je i sa predstavnicima kompanija Afilias, NetNod, DNS Community i DomiNic.

VIŠE INFORMACIJA:
http://prague44.icann.org