You are here

Centralni Universal Acceptance (UA) Day događaj biće održan u Beogradu

31. 01. 2024.
UA Day 2024: Univerzalna prihvatljivost – put ka višejezičnom internetu

Fondaciji „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) pripala je čast da bude lokalni domaćin centralnog, globalnog Dana Univerzalne prihvatljivosti (UA Day 2024). Centralni UA Day, organizovan pod okriljem Internet korporacije za dodeljene nazive i brojeve (ICANN), u partnerstvu sa RNIDS-om i volonterskom Radnom grupom za Univerzalnu prihvatljivost (UASG), biće održan 28. marta u hotelu Crowne Plaza u Beogradu. Brojni događaji u sklopu obeležavanja Dana Univerzalne prihvatljivosti biće organizovani širom sveta od marta do kraja maja.

Prvi UA Day održan je 2023. godine i imao je zaista globalan karakter. Više od 50 događaja organizovanih ovim povodom okupilo je 9.400 učesnika iz više od 40 zemalja/regiona. Nastojeći da prestigne uspeh inicijalnog događaja, UA Day 2024 okupiće lokalne, regionalne i globalne aktere sa ciljem da se podstakne i ubrza usvajanje Univerzalne prihvatljivosti. Pored centralnog, globalnog događaja, biće organizovano mnoštvo lokalnih i regionalnih virtuelnih, hibridnih i događaja uživo – informativnih, medijskih, kao i tehničkih radionica i treninga. Cilj ovih događaja je da se stupi u kontakt sa zajednicama koje okupljaju i tehnička lica i lingviste, predstavnicima IT kompanija, kao i predstavnicima vlada, univerziteta i profesionalaca iz oblasti sistema naziva domena (DNS), da bi se različiti akteri podstakli i inspirisali na usvajanje Univerzalne prihvatljivosti zarad višejezičnog i digitalno inkluzivnog interneta.

„Kao registar internacionalizovanih naziva domena najvišeg nivoa (.срб i .rs), Univerzalnu prihvatljivost posmatramo kao put ka uključivanju, povezivanju i inoviranju. UA Day je istorija koja nastaje pred našim očima i zaista je privilegija biti domaćin globalnog Dana Univerzalne prihvatljivosti”, kaže Dejan Đukić, direktor RNIDS-a.

Temeljac današnjeg globalnog interneta – Univerzalna prihvatljivost nudi brojne dobrobiti ne samo pojedinačnim korisnicima interneta, već i organizacijama koje im pružaju usluge. Internet trenutno koristi 5,3 milijarde ljudi, a očekuje se da će internet uskoro dobiti bar još milijardu korisnika. Najveći broj potencijalno novih korisnika živi u zemljama i područjima na kojima se ne piše i ne govori engleski jezik. Usvajanjem Univerzalne prihvatljivosti, svim korisnicima je data prilika da dožive punu socijalnu i ekonomsku moć interneta koristeći naziv domena ili imejl adresu koju izaberu u skladu sa svojim interesima, poslovanjem, kulturom, jezikom i pismom.

Univerzalna prihvatljivost je tehnički zahtev kojim se osigurava da svi validni nazivi domena i imejl adrese, bez obzira na pismo, jezik i broj karaktera koji ih čine, budu jednako prihvaćeni od strane svih internetom omogućenih aplikacija, uređaja i sistema. Smatra se osnovnim zahtevom za dalju ekspanziju interneta. Od 2009. godine, pejzaž naziva domena se znatno promenio, imajući u vidu povećanje broja domena najvišeg nivoa (TLD), broja karaktera i pisama koja se koriste za domene najvišeg nivoa (na primer .photography, .网址, .شبكة, .срб). Međutim, brojni softveri i aplikacije i dalje za proveru validnosti naziva domena i imejl adrese koriste zastarela pravila.

„Globalno usvajanje Univerzalne prihvatljivosti je od presudnog značaja za dostizanje inkluzivnijeg interneta za sledeću milijardu korisnika koji će pristupiti mreži”,kaže Sali Kosterton, v. d. predsednice i direktorke ICANN-a. „UA Day je važna prilika da se mobilizuje globalna internet zajednica i akteri iz tehničke zajednice koji mogu pomoći da Univerzalna prihvatljivost postane stvarnost”, ističe ona.

O Danu Univerzalne prihvatljivosti

Dan Univerzalne prihvatljivosti – UA Day organizuju ICANN i inicijativa zajednice UASG. Čine ga događaji i sesije u čijem su tematskom fokusu podizanje svesti, usvajanje, treninzi za tehničku i akademsku zajednicu koje organizuju UASG, ICANN i globalni partneri i organizacije. Ovi događaji pomažu zainteresovanim stranama da bolje sagledaju dobrobiti Univerzalne prihvatljivosti i načine za implementaciju iste u svoje sisteme.

Kompletna agenda događaja biće uskoro objavljena na veb-adresi uaday.rs, UA Day stranici na veb-sajtu ICANN-a UASG UA Day stranici. Događaji koji predstoje podrazumevaju tehničke radionice koje diveloperima softvera, pružaocima imejl usluga i drugima pokazuju kako da njihova rešenja postanu univerzalno prihvatljiva.

Saznajte više o Univerzalnoj prihvatljivosti, posetite https://www.icann.org/ ili https://uasg.tech/ ili pratite hešteg #Internet4All na platformama Iks, Fejsbuk i Linkedin.

O ICANN-u

Misija ICANN-a je da pomogne da globalni internet bude stabilan, bezbedan i ujedinjen. Da biste kontaktirali drugu osobu na internetu, potrebno je da unesete adresu − ime ili broj − u svoj računar ili drugi uređaj. Ta adresa mora biti jedinstvena kako bi računari znali gde da pronađu jedni druge. ICANN pomaže u koordinaciji i podržavanju ovih jedinstvenih identifikatora širom sveta. ICANN je osnovan 1998. godine kao neprofitna korporacija koja služi opštem interesu sa zajednicom učesnika iz celog sveta.

O RNIDS-u

RNIDS je registar nacionalnih domena najvišeg nivoa .rs i .срб, upravlja infrastrukturom od posebnog značaja, starajući se da nacionalni domeni besprekorno funkcionišu. Pored svoje osnovne dužnosti, RNIDS nastoji da artikuliše potrebe, ciljeve i interese lokalne zajednice usmerene na razvoj digitalnog eko-sistema u Srbiji, simultano sarađujući i razmenjujući znanja i prakse sa drugim registrima i međunarodnom organizacijama. Za više informacija, posetite https://www.rnids.rs/.

O UASG

UASG je inicijativa kojom upravlja zajednica, osnovana je i funkcioniše uz podršku ICANN-a od 2015. godine. Čine je predstavnici više od 120 kompanija, vlada i različitih zajednica. UASG radi na podizanju svesti o značaju Univerzalne prihvatljivosti širom sveta, pruža besplatne resurse organizacijama koje im pomažu da postanu spremne za Univerzalnu prihvatljivost i meri napredak u usvajanju Univerzalne prihvatljivosti. Za više informacija, posetite https://uasg.tech/.