You are here

Domain Forum 2013

26. 11. 2013.

U Sofiji je 1. i 2. novembra održan skup "Domain Forum 2013", koji je po treći put organizovao "Uninet.bg", pod sloganom "Internet je već na tvom jeziku". Događaj su obeležile dve teme: otvaranje prvih IDN gTLD-a (.сайт i .онлайн), kao i dalja rasprava na temu razvoja IDN imejlova.

Bogat program na ovom skupu izazvao je veliko interesovanje stručne javnosti u Bugarskoj. Organizator je okupio brojne predavače iz sveta, te je susret poprimio internacionalni karakter. Predstavnik RNIDS-a bio je Dušan Stojičević, koji je održao prezentaciju o RNIDS-u i problemima oko IDN domena .СРБ, kao i o RNIDS-ovim iskustvima u testiranju i neophodnosti IDN imejlova.

Bugarski nacionalni internet registar je veoma otvoren za saradnju sa RNIDS-om i njegovi predstavnici će prisustvovati sledećem DIDS-u. Bugarski ćirilički IDN domen .bg još uvek nije dobio zeleno svetlo od strane ICANN-a, i vode se velike polemike oko njegove dalje budućnosti. Oni su inače izvršili test i takav domen je bio vidljiv samo u Bugarskoj, ali su se odlučili da ipak prošire tabelu svog ASCII domena .bg, koji sada sadrži i slova ćirilice.

Ekskluzivna vest sa ovog skupa je i da će tokom marta biti pušteni u rad novi gTLD domeni .org napisani ćirilicom, kineskim, hindu i japanskim pismom.

VIŠE INFORMACIJA: www.domainforum.bg