You are here

EuroDIG i Baltički dani domena u Vilnjusu

20. 06. 2024.

Ovogodišnje izdanje konferencije EuroDIG održano je u Vilnjusu, u Litvaniji, od 17. do 19. juna, i okupilo različite grupe koje razmatraju i učestvuju u procesima kreiranja internet i digitalnih politika. Događaj, čiji su lokalni domaćini bili Regulatorno telo za komunikacije Litvanije, litvanska ministarstva spoljnih poslova, saobraćaja i komunikacija i ekonomije i inovacija, GoVilnius i lokalni Komitet za razvoj informatičkog društva, odvijao se pod sloganom „Balansiranje inovacija i regulative” (Balancing Innovation and Regulation). Podršku realizaciji događaja dala je i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS), kao i drugi nacionalni registri iz Evrope.

Uporedo sa EuroDIG konferencijom odvijali su se i Baltički dani domena (Baltic Domain Days), koje su organizovale kolege iz .lv, .lt i .ee registara. Tokom prvog dana događaja zamenik predsednika Upravnog odbora RNIDS-a Dušan Stojičević, zajedno sa Reginom Fuškovom iz .eu registra, koja je predstavila IDN World Report, razmatrao je problematiku internacionalizovanih naziva domena (IDN) i pitanje implementacije Univerzalne prihvatljivosti. Ukazao je na važne tehničke zahteve koje je potrebno implementirati na nivou infrastrukture registrara i pružalaca usluga imejl hostinga da bi se odvijala komunikacija sa imejl adresa koje i levo od @ koriste neengleski alfabet.

U nastavku programa Stojičević je učestvovao na panelu posvećenom trendovima u domenskoj industriji, tokom kog je ponuđen pregled aktuelnih trendova rasta, bezbednosti, politika u domenskoj industriji, kao i nadolazećih promena međunarodne legislative koje mogu zahtevati adaptaciju pravila rada registara.

Tokom Baltičkih dana domena bilo je razgovara o prilikama u domenskoj industriji u baltičkim zemljama, no, najveći deo programa drugog dana događaja bio je posvećen bezbednosti DNS-a – od prikaza nivoa implementacije DNSSEC-a u različitim zemljama do izlaganja o razlozima zbog kojih evropski registri imaju zadivljujuće nizak nivo zloupotreba naziva domena.

Program samog EuroDIG-a bio je koncipiran oko evropskih politika koje se odnose na digitalizaciju, aktuelnih događaja na polju budućnosti upravljanja internetom, novih tehnologija koje okupiraju pažnju kako regulatora i tehničke zajednice tako i nevladinog sektora kakva je tema razvoja, upotrebe i regulacije veštačke inteligencije. Značajan deo programa posvećen je i temama relevantnim za predstavnike domenske industrije, sa značajnim fokusom na pitanje bezbednosti.