You are here

Evropski skup u RNIDS-u

17. 11. 2011.

Dom internet domena Srbije će 23. novembra ugostiti predstavnike Saveta evropskih nacionalnih registara top-level domena (Council of European National Top-Level Domain Registries - CENTR). Ovo udruženje okuplja institucije koje upravljaju nacionalnim domenima (kao što RNIDS upravlja .RS i .СРБ domenima, tako i svaka država u svetu ima “svoj RNIDS”). Fokus je prvenstveno na Evropi, ali pored više od 40 zemalja iz regiona, članovi CENTR-a su i Iran, Japan, Novi Zeland i Kanada.

Ciljevi CENTR-a su promocija i razvoj visokih standarda rada registara nacionalnih domena (Country Code Top-Level Domains - ccTLDs), za dobrobit svojih članova i celog Interneta. Zajedno sa sličnim organizacijama, koje imaju fokus na druge svetske regione, CENTR radi na postizanju konsenzusa i ostvarivanju koordinacije i saradnje, poštujući kulturne i istorijske razlike u lokalnim internet zajednicama.

U Domu internet domena Srbije RNIDS će biti domaćin 24. administrativnog workshop-a u organizaciji CENTR-a. Pravila i procedure registracije se znatno razlikuju od zemlje do zemlje i CENTR na ovakvim skupovima prikuplja informacije i dokumentuje dobre prakse da bi nacionalnim registrima omogućio pružanje što boljih usluga.