You are here

Gimnazijalci iz Niša pobednici hakatona „Ima na ćirilici”

28. 11. 2023.

Deset ekipa, 40 učesnika, gimnazijalci iz Niša, studenti i studentkinje iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Čačka i Niša tokom 48 sati, 25. i 26. novembra, pokušali su da odgovore na pitanje šta to sve ima na ćirilici na internetu. Svih 10 ekipa je pronašlo odgovor i predstavilo različite veb-portale – od portala koji izlistavaju postojeće resurse, podstiču diskusije do portala na kojima se grade zajednice.

Žiri u sastavu Petar Slović i Ivan Ćirić, Quantox Technology, i Dušan Stojičević, Gransy/RNIDS, pratio je tokom 48 sati rad timova, no, po predstavljanju rešenja ipak bio suočen sa prilično teškim zadatkom – da odredi tri prvoplasirane ekipe od kojih samo jedna može da bude pobednička. Sve ekipe ponudile su zanimljiv ugao gledanja na temu, dale rešenja rađena u različitim tehnologijama, a iznad svega isporučile zanimljive ideje koje su dosledno i u zadatom vremenskom okviru uspešno realizovale.

Prvo mesto pripalo je ekipi gimnazijalaca specijalnog IT odeljenja „Bora Stanković“ iz Niša. Najmlađi tim koji je učestvovao a čije je rešenje „Ćirilko” pobralo simpatije žirija čine Nikola Pešić, Ilija Dončić i Miloš Mitrović.

Rešenje ekipe „Neko dobro ime” koju čine: Nikola Ognjenović, Anđela Broćeta, Nikola Jolović, Milan Lazarević, a koji studiraju na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, odnelo je drugo mesto na hakatonu. Trećeplasirani su bili studenti Računarskog fakulteta, ekipa „Tri praseta”, koju čine: Mihailo Gačić, Igor Đurić i Vukadin Lazarević.

„Ima na ćirilici” je treći hakaton koju su zajedno organizovali Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) i kompanija Quantox Technology. Timovi su imali naizgled jednostavan, a zapravo prilično zahtevan zadatak – da koncipiraju i od nule programiraju (gotova i tipska rešenja nisu bila dozvoljena) veb-sajt na kom i veb-diveloperi i kreatori sadržaja mogu da nađu resurse korisne za kreiranje sadržaja i veb-sajtova na ćirilici.

Ovog puta hakaton je realizovan onlajn, pa su timovi iz udobnosti svojih domova razvijali rešenja, obavljali kontrolne sastanke sa mentorima, a neki i predstavljali rešenja. Timovi koji su odabrali da predstavljaju rešenja uživo pred žirijem okupili su se 27. novembra u podne u prostorijama Quantox Technology u Beogradu, odakle je emitovan program predstavljanja rešenja.

Snimak predstavljanja rešenja hakatona možete pogledati na linku.