You are here

Hrvatski nacionalni registar u poseti RNIDS-u

30. 12. 2013.

Krajem novembra su u RNIDS-u boravili predstavnici CARNet-a, nacionalnog registra iz Hrvatske, odnedavno članice EU. S obzirom na to da hrvatski registar razmišlja o više scenarija svog daljeg razvoja, smatrali su da im srpski nacionalni registar, na bazi svojih iskustava, može dati korisne savete. Radnim sastancima su prisustvovali zaposleni iz svih sektora Kancelarije RNIDS-a, a razgovarano je o velikom broju tema iz oblasti registracije naziva domena.

Dato im je više predloga u vezi pravilnika o registraciji, među kojima je i taj da rešavanje sporova u vezi naziva domena treba da bude uređeno posebnim dokumentom, baziranim na ICANN UDRP pravilima, a ne nacionalnim zakonima o arbitraži.

Razmotreni su i procesi i procedure registracije i upravljanja domenima. Razgovarano je o trenutnoj praksi koja se primenjuje u RNIDS-u, kao i o budućim procesima koji će biti implementirani kroz novi softver. Bilo je reči i o sigurnosnim aspektima sistema za registraciju, naročito o povećanju bezbednosti interfejsa koje ovlašćeni registri stavljaju na raspolaganje reselerima i krajnjim korisnicima.

Ovom posetom saradnja nije iscrpljena, a uspešnost sastanaka je dovela do ideje da se ovakvi skupovi prošire i na druge učesnike iz regiona, po ugledu na registre sa područja Skandinavije, ili registre sa nemačkog govornog područja, koji imaju razvijene oblike ovakve saradnje nezavisno od saradnje u okviru CENTR-a i ICANN-a.