You are here

ICANN i UNESCO promovišu multijezičnost na Internetu

14. 10. 2010.
Internet korporacija za dodeljivanje imena i brojeva (ICANN) i Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) složili su se da zajedno rade na jačanju i promociji multijezičnosti na Internetu i omoguće uspešno uvođenje nacionalnih domena najvišeg nivoa na maternjem jeziku zemalja koje ne koriste latiničko (ASCII) pismo.

 

ICANN i UNESCO su potpisali pismo o namerama u kome su određene zajedničke oblasti za saradnju koje su definisane i Sporazumom o saradnji iz decembra 2009. godine. Obe strane su se složile da će sarađivati u oblasti ekspertize i razvoju referentne tabele punih i skraćenih imena zemalja članica UNESCO čiji su službeni jezici zasnovani na ćiriličkom pismu. Takođe, očekuje se da će se saradnja proširiti i na zemlje sa drugim nelatiničkim pismima.

 

Tačan obim projekta još uvek nije do kraja određen, ali predložena referentna tabela neće biti obavezujuća za upotrebu. Kreiranje ove tabele može da pomogne zemljama koje konkurišu za Internet domene najvišeg nivoa na nelatiničkom pismu, a dosadašnji ubrzani proces prijave i zahtevi neće biti izmenjeni zbog ovog projekta.