You are here

IEEE HPSR konferencija - prvi put u Beogradu

22. 06. 2012.

IEEE Conference on High-Performance Switching and Routing -  IEEE HPSR (IEEE Konferencija o rutiranju i komutiranju visokih performansi) je internacionalna konferencija koja okuplja vrhunske svetske stručnjake iz oblasti rutiranja i komutiranja i ove godine se po prvi put održava u Beogradu. Registar nacionalnog internet domena Srbije je jedan od sponzora konferencije IEEE HPSR 2012.

Rutiranje i komuturanje su osnovne funkcije koje izvršavaju mrežni uređaji da bi se međusobno spojili u globalnu mrežu – Internet. IEEE HPSR se održava od 1993, kada je Internet počeo ubrzano da se razvija i od tada se seli skoro svake godine na drugi kontinent – održavao se u Hajdelbergu, Dalasu, Kobeu, Torinu, Feniksu, Hong Kongu, Poznanju, Njujorku, Šangaju, Kartageni... Na IEEE HPSR 2012 je poslato 87 radova sa uglednih institucija iz oko 35 zemalja. Na osnovu recenzija svetskih stručnjaka, prihvaćeno je 39 radova, koje su pisali autori iz 20 zemalja. U Beograd dolazi preko 60 vrhunskih stručnjaka za internet tehnologije iz Kine, Japana, SAD, Nemačke, Italije, Australije, Portugalije, Kanade, Švajcarske...

U okviru konferencije, u nedelju, 24. juna, u hotelu Balkan, predavanja će održati Radija Perlman i Čarli Kofman, „majka“ Interneta i „otac“ internet bezbednosti. Radija je dizajner IS-IS protokola prema kojem se usmeravaju paketi u jezgru internet mreže, kao i STA protokola prema kojem se razmenjuju paketi u lokalnim računarskim mrežama. Ona će pričati o novom TRILL protokolu za usmeravanje paketa na Internetu, na kome trenutno radi. Čarli Kaufman je dizajner IPsec i DNSSEC protokola na kojima se zasniva bezbednost Interneta. Čarli je trenutno arhitekta bezbednosnog sistema Majkrosoftove platforme Windows Azure za rad u cloud-u.

U sredu, 27. juna, biće održan i panel na temu budućnosti data centara koji danas pretstavljaju mozak Interneta, i u kojima se razmenjuju ogromne količine podataka. Na panelu će diskutovati stručnjaci iz kompanija Google, Gnodal, ADVA, Absolut OK i IBM.

Dodatne informacije o IEEE HPSR 2012 se mogu naći na www.ieee-hpsr.org.