You are here

Izveštaj posle prvog dana registracije .RS domena

10. 03. 2008.
Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) obaveštava javnost da je 10. marta 2008. uspešno počeo sa radom novi nacionalni Internet domen Srbije .RS.

 

Registracija je otpočela u 12 sati, istovremeno preko 27 firmi koje su ovlašćene za poslove registracije .RS domena. Prvog dana do 17 sati registrovano je ukupno 6800 domena. Najviše (oko polovine) su to domeni koje su građani, preduzeća i drugi zainteresovani registrovali direktno u .RS adresnom prostoru.

 

Sledi oko 35 posto domena koji su registrovani u .CO.RS adresnom prostoru. Mogućnost registracije domena u okviru novog adresnog prostora .IN.RS, namenjenog građanima, u prvih pet sati iskoristilo je 850 pojedinaca ili približno 12 odsto. U toku sledećih šest meseci vlasnici starih .YU domena imaju pravo prvenstva u registraciji istoimenih domena sa nastavkom .RS.

 

RNIDS poziva građane, preduzeća i druge zainteresovane da ovo pravo iskoriste. RNIDS će nastaviti da redovno obaveštava javnost o procesu registracije novih nacionalnih domena, a do kraja sedmice biće organizovana konferencija za štampu na kojoj će prikazati rezultate prvih nekoliko dana rada novog nacionalnog registra. Informacije o terminu konferencije za štampu biće objavljene naknadno.