You are here

Konferencija EuroDIG u maju u Beogradu

20. 04. 2011.

U beogradskom "Sava centru", 30. i 31. maja, biće održana konferencija EuroDIG 2011. (European Dialogue on Internet Governance - Evropski dijalog o upravljanju Internetom). EuroDIG  je evropska inicijativa koju su 2008. pokrenuli predstavnici civilnog društva, poslovnog sektora, tehničke i akademske zajednice, kao i evropskih vlada, institucija i organizacija, kao mesto za diskusije i razmenu mišljenja o pitanjima u vezi sa upravljanjem Internetom.

Konferencija se održava četvrtu godinu zaredom, a domaćini konferencije do sada su bili Madrid, Ženeva i Strazbur. Beograd je prvi grad van Zapadne Evrope koji ima čast da ugosti učesnike ove prestižne konferencije.

EuroDIG 2011. baviće se temama vezanim za politiku razvoja i uređenja Interneta, kao što su: zaštita bezbednosti, privatnosti i identiteta, uloga i odgovornost pri upotrebi novih medija, društvenih mreža, blogova, novi ekonomski modeli i poslovni trendovi, kao i primena Interneta u obrazovanju i javnim servisima.

Na skupu se očekuje prisustvo preko 300 učesnika iz zemlje i Evrope: predstavnika Evropske komisije i Parlamenta, Saveta Evrope i nadležnih ministarstava evropskih država, regulatornih agencija, Evropske asocijacije pružalaca Internet usluga, telekomunikacionih operatora, predstavnika Internet kompanija (Google, Yahoo!, Microsoft, Skype), proizvođača opreme (Cisco, Ericsson), registara internet adresa, medijskih udruženja, akademskih institucija, nevladinih organizacija i mreža, kao i internet zajednica (ISOC, ICANN).

Konferenciju EuroDIG 2011. organizuju Uprava za digitalnu agendu, švajcarsko regulatorno telo za telekomunikacije OFCOM, Savet Evrope i DiploFoundation, uz podršku RATEL-a, Evropske radiodifuzne unije, Vlade Finske i drugih.

Sponzori Konferencije su: Registar nacionalnog internet domena Srbije, Telenor, EUnet, Ericsson, Switch, Microsoft, Cisco, Google, Skype i drugi.

Pored glavnog programa Konferencije, biće organizovan i niz radionica. Kotizacija za učešće na skupu se ne plaća. Više o programu, radionicama i prijavljivanju pročitajte na adresi www.eurodig.rs.