You are here

Neprospavana noć i 32 sata dobrih ideja i energije: Proglašeni pobednici hakatona CODE 0:32

22. 11. 2022.

Više od 40 mladih ljudi, mahom studenata, ali i srednjoškolaca, okupilo se od 18. do 20. novembra u Čačku da bi učestvovalo na hakatonu CODE 0:32. Hakaton su organizovali Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), kompanija Quantox Technology, Naučno tehnološki park u Čačku i Fakultet tehničkih nauka u Čačku.

Za učešće su se prijavile ekipe čiji članovi dolaze iz čak 17 različitih gradova u Srbiji, a studiraju u nekom od univerzitetskih centara – Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Mentorski tim odabrao je 10 ekipa iz Beograda, Novog Sada, Čačka i Kragujevca koje su se takmičile.

Takmičenje je realizovano u prostorijama Startap centra NTP Čačak. Timovi su imali zadatak da „programiraju okruženje po svojoj meri“, odnosno aplikaciju koja rešava jedan ili više svakodnevnih problema studentima , ali i priprema ih za buduću karijeru. Dok su radili na rešenjima, timovi su  imali pomoć mentora koji su pratili njihov rad, te nudili pomoć i podsticaj.

Sve ekipe pokazale su motivisanost i volju, ne samo da pobeđuju, već i da uče, i svaka je predstavila rešenje kojim ilustruje ne samo poznavanje određene tehnologije, već i kreativnost i analitički odnos prema svetu i profesionalnoj orijentaciji.

U prostorijama Quantox akademije u Čačku, 20. novembra predstavljena su sasvim različita rešenja – jedna aplikacija olakšava život u studentskim domovima, druga je svojevrsna berza studentske literature, bila je tu i aplikacija koja olakšava pronalazak stanova ili plaćenih praksi, kao i ona koja studentima olakšava komunikaciju, druženje i realizaciju zajedničkih društvenih aktivnosti.

Predstavljanje svih rešenja pogledajte na linku:

O tri najbolje plasirana rešenja odlučivali su članovi žirija Danijel Petrović, COO Quantox Technology, Dušan Stojičević, član Upravnog odbora RNIDS-a i direktor kompanije Grensi, Katarina Karić i dr Željko Jovanović sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku.

Prvo mesto osvojila je ekipa ALGO_4 s aplikacijom SOS (Studenti studentima), a ekipu čine studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu Milan Balabanović, Marko Vasić, Bogdan Marković i Nikola Kuzmić. Aplikacija tima Slav Co – Družba, dobila je drugu nagradu, a ovaj tim su činili studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Lazar Erić, Aleksa Račić i Slavko Krstić. Ekipa RTI BEE GEE studira takođe na ETF-u u Beogradu, a isporučila je mobilnu aplikaciju Easy as fax. Članovi i članica ove ekipe bili su Bojana Đokić, Aleksa Jovanović, Sava Stuparević, Andrija Stefanović i Vladimir Branković.

Za tri prvoplasirana tima obezbeđene su novčane nagrade, besplatno školovanje tj. popust za školovanje na Quantox akademiji. Svi timovi koji su učestvovali imaju priliku da se uključe u mentorski startap program koji organizuje NTP Čačak, a sa takmičenja su poneli i prigodne poklone koje su pripremili organizatori.