You are here

Odaberite svoj internet domen na zabavan način

31. 07. 2011.

Nacionalni internet registri osam evropskih zemalja udruženo rade na podizanju svesti o važnosti internet domena, te su razvili Facebook igricu "Domain Star" koja korisnicima omogućava da obave Whois upit (proveru da li je domen slobodan za registraciju), koristeći nazive domena na zabavan način. U ovom projektu učestvuju nacionalni internet registri Srbije (RNIDS), Austrije (NIC.AT), Francuske (AFNIC), Nemačke (DENIC), Poljske (NASK), Finske (FICORA), Slovenije (ARNES) i Crne Gore (Domen).

Na adresi http://apps.facebook.com/domainstar nalazi se aplikacija koja omogućava proveru da li je slobodan .RS domen u svim varijacijama imena i prezimena korisnika, uz link ka ovlašćenim registrima domena. Moguće je, naravno, proveriti i bilo koju drugu reč da li je slobodna za registraciju u odabranom nacionalnom internet domenu.

Pored toga, moguće je i ispisivanje odabranog domena preko priloženih fotografija, koje zatim u formi interaktivne razglednice mogu da budu poslate prijateljima, kao duhovit predlog za njihov lični internet domen. Tu je i kviz opšteg znanja sa akcentom na poznavanju Interneta, a korisnici dobijaju i poene za svoje aktivnosti u igrici "Domain Star".