You are here

Održan drugi Biznis klub sa klasterom NiCAT

12. 12. 2022.

Drugi Biznis klub koji zajedno organizuju Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Niški klaster naprednih tehnologija (NiCAT) održan je 8. decembra. Događaj je ponovo okupio kompanije članice Klastera, ali i predstavnike niške akademske zajednice, drugih poslovnih i studentskih organizacija.

Goran Mladenović, direktor NiCAT klastera, i Dijana Milutinović iz RNIDS-a, pozdravili su okupljene i najavili nastavak saradnje i organizaciju sličnih okupljanja i sledeće godine.

Dušan Vukanović predstavio je startap „Benefiti”, ali i postavio u širi kontekst značaj nematerijalnih davanja kompanija zaposlenima za čuvanje kadra i načine na koje poslodavci suštinski mogu da doprinesu zadovoljstvu zaposlenih.

Usledila je panel diskusija na temu „Biznis u doba krize”. Učesnici panela bili su Slavimir Stošović, direktor IT centra, Nebojša Jokić, direktor Mreže za sajber bezbednost i Milan Bogdanović, direktor Kluba privrednika Naissus. Panelisti su lokalne i globalne poslovne prilike razmatrali iz različitih uglova – autsorsinga, investicija, sajber bezbednosti, inovativnosti, ali govorili i o nužnosti digitalne transformacije, posebno tradicionalnih industrija, bez obzira na prilike.

Slavimir Stošović, direktor IT centra, skrenuo je pažnju na brzinu kojom su se promene u IT sektoru događale tokom pandemije, ali isto tako i neizvesnost koja preduzeća očekuje imajući u vidu kontinuirane promene – od prilika na tržištu rada do promena cena komponenti nužnih za proizvodnju. Pandemija udružena s radom od kuće i sve intenzivnijom upotrebom modernih tehnologija u svim sferama života dala je vetar u leđa sajber napadima, čiji broj iz godine u godinu raste. Iako se firme koje posluju u IT sektoru, posebno ako pružaju digitalne usluge, moraju izuzetno posvetiti ovoj temi, sajber bezbednost treba da bude visoko na listi poslovnih prioriteta za sva preduzeća, imajući u vidu i moderne načine rada, ali i nedovoljnu informisanost korisnika, zaključio je Nebojša Jokić, direktor Mreže za sajber bezbednost. Direktor Kluba privrednika Naissus, Milan Bogdanović, istakao je da se tradicionalne industrije još uvek nisu u potpunosti upustile u procese digitalne transformacije, ali i napomenuo da digitalna transformacija treba da bude zajednički zadatak i firmi koje posluju u tradicionalnim sektorima, ali i preduzeća koja isporučuju visokotehnološke proizvode i usluge.

Panelisti su se saglasili da je kontinuirano obrazovanje ključ za prilagođavanje i očuvanje poslovanja u nesigurnim vremenima. Učenje iz dobrih praksi, stvaranje kontakta i razmena znanja način je ne samo da se lakše posluje, već i da se u kriznim vremenima postiže uspeh.

Ostatak večeri bio je posvećen sklapanju poznanstava, umrežavanju i razmeni iskustava među okupljenima.