You are here

Održan treći Biznis klub sa NiCAT-om u Nišu

06. 04. 2023.

Treći Biznis klub koji zajedno organizuju Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS) i Niški klaster naprednih tehnologija (NiCAT) održan je 31. marta. Kao i u dva prethodna navrata, događaj je okupio kompanije članice Klastera, ali i predstavnike niške akademske zajednice i drugih poslovnih organizacija.

Okupljene su na početku pozdravili Goran Mladenović, direktor NiCAT-a, i Dijana Milutinović iz RNIDS-a. Mladenović je predstavio temu susreta koja je  izazvala izuzetno zanimljivu diskusiju - upotreba veštačke inteligencije u poslovanju. Dijana Milutinović pozvala je okupljene na predstojeće događaje čiji će domaćin biti RNIDS, a na kojima će biti reči, između ostalog, i o navedenoj temi, no, iz drugačijeg ugla. Pomenula je i razvoj projekta COMText, kojim se žele izraditi zajednički jezici i alati za obradu srpskog jezika korišćenjem veštačke inteligencije, a čiju realizaciju podržava RNIDS. Ona je takođe pozvala okupljene kompanije da se informišu o projektu i eventualno ga podrže.

Usledilo je predstavljanje novih članica Klastera, a o brojnim uspešnim projektima koje je godinama na polju veštačke inteligencije realizovala kompanija Autonomne inteligentne mašine i sistemi (AIMS) govorio je njen osnivač i direktor Branimir Todorović, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu. Potom je o mogućnostima upotrebe ChatGPT 4 u poslovanju, te o prednostima, nedostacima i ograničenjima ovog alata govorio Vladimir Mladenov, konsultant u Centru za digitalnu transformaciju.

Susret je okončan B2B sastancima, večerom i neformalnim druženjem.

 

Foto: Đorđe Radošević