You are here

Održana deveta konferencija Grupe mrežnih operatora Srbije (RSNOG)

10. 11. 2023.

Grupa mrežnih operatora Srbije (RSNOG) održala je 9. novembra 2023. u Beogradu svoju devetu godišnju konferenciju, uz učešće brojnih domaćih i stranih stručnjaka iz domena mrežnih komunikacija, informacione infrastrukture, multimedijalnih servisa, sajber bezbednosti, podrške poslovnim operacijama i drugih.

Fondacija RNIDS je tradicionalno podržala ovaj događaj i bila jedan od pokrovitelja konferencije.

Nakon pozdravne reči Žarka Kecića, rukovodioca Sektora za IKT usluge u Fondaciji RNIDS, pokrovitelja događaja, skupu se obratio Andronikos Kyriakou iz kompanije Whalebone. On je prisutnima pružio detaljan prikaz razvoja globalnih i evropskih inicijativa za poboljšanje bezbednosti DNS-a, koji leži u osnovi velikog broja internet servisa koje svi svakodnevno koristimo – od pristupanja veb-sajtovima, razmeni e-pošte, do korišćenja različitih mobilnih aplikacija.

Da je upravo tema bezbednosti u fokusu stručne zajednice potvrdio je i Nenad Krajnović, tehnički direktor Serbia Open eXchange - SOX, najveće platforme za razmenu internet saobraćaja između srpskih operatora i globalnih pružalaca sadržaja, održavši prezentaciju o problemima sa usmeravanjem internet sadržaja između domaćih operatora i sa međunarodnim internet mrežama.

Dušan Stojičević i Dragan Jeremić iz Upravnog odbora RNIDS-a predstavili su ideju i pokrenuli diskusiju sa prisutnima o prednostima, manama i izvodivosti pokretanja nacionalnog DNS rizolvera, koji bi trebalo da poveća otpornost domaćeg interneta na prekide uslovljene hakerskim napadima. Johan ter Beest iz RIPE NCC, organizacije koja upravlja internet adresama u regionu Evrope, Bliskog istoka i dela Azije, govorio je o novinama koje će uskoro biti predstavljene u Atlas platformi – globalnoj mreži sondi za merenje internet saobraćaja i dijagnostiku problema u internet mrežama.

Gledanje sportskih i drugih događaja uživo predstavlja veliki izazov za operatore, budući da oni dramatično povećavaju mrežni saobraćaj i vrše opterećenje na njihove mreže. Kako se nose sa tim izazovima mogli smo da čujemo od predstavnika najvećih domaćih streaming platformi – Telekoma Srbija, SBB-a i Orion telekoma.

RSNOG se ove godine bavi i temom toga kako najveći domaći operatori brinu o životnoj sredini, svojim zaposlenima i široj zajednici. Inženjeri su dobili priliku da detaljnije čuju o veoma širokom spektru tema kojima se bave njihove kolege specijalizovane za ESG teme (Enviromental, Social, Governance) u Telekomu Srbija, Yettel-u i A1 – od toga kako operatori upravljaju emisijama CO2, efikasnije koriste električnu energiju, recikliraju svoju opremu i uređaje korisnika, sarađuju na ESG temama sa dobavljačima, svojim zaposlenima i širom zajednicom. Nakon ove interesantne i korisne diskusije, predstavljene su detaljnije dve zelene inicijative domaćih operatora – postavljanje solarnih panela u mreži baznih stanica operatora A1 i iskustvima trogodišnje primene “immersion cooling” mehanizma u Zelendata centru u Vršcu.

Skup su na visokom nivou kraju priveli Vadim Volovik iz Yandex-a, pričajući o automatizaciji mreže ove globalne klaud kompanije, kao i gost iz Italije, Livio Morina, sa temom PeeringDB - slobodno dostupne baze podataka o globalnim tačkama povezivanja svetskih internet operatora i pružalaca sadržaja.

Glavni utisak sa konferencije bio je da će u bliskoj budućnosti stručnjaci iz oblasti internet umrežavanja imati dosta posla kako bi odgovorili izazovima koje pred mreže operatora donose trendovi poput strimovanja događaja uživo, porasta broja povezanih uređaja (Internet of Things), sve većeg obima podataka koji se prenose putem 5G mreža, te tehnologije poput veštačke inteligencije, virtuelne i proširene realnosti. Zato sa nestrpljenjem iščekujemo sledeću, jubilarnu 10. RSNOG konferenciju naredne godine.

Snimak konferencije možete pogledati na RNIDS-ovom Jutjub kanalu.