You are here

Održana onlajn tribina „Informatičarke danas“

03. 11. 2021.

Mirjana Tasić, savetnica u Fondaciji „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), govorila je na onlajn tribini „Informatičarke danas“ koju su 3. novembra organizovali Društvo za informatiku Srbije i Privredna komora Srbije, Udruženje za elektronske komunikacije i informaciono društvo.

Tokom tribine razmatran je status žena u IT profesiji, u domaćem okruženju i van njega, ravnopravnost muškaraca i žena prilikom zapošljavanja i napredovanja, kao i pitanje da li se žene suočavaju sa većim preprekama i izazovima u IT sektoru.

Mirjana Tasić govorila je o izboru svog formalnog obrazovanja, razvoju karijere u sektoru informacionih tehnologija i položaju u organizacijama u kojima je radila. Pričajući o svom prvom zaposlenju konstatovala je da se tada, a ni kasnije tokom karijere nije osećala diskriminisano, jer je imala podjednake šanse za učenje i napredovanje kao i kolege. Istakla je da je tokom karijere imala podršku muških kolega, posebno tokom angažmana na razvoju interneta u Srbiji.

Razgovor je moderirala Maja Martinović, Društvo za informatiku Srbije, a brojne učesnice iz renomiranih domaćih i inostranih IT kompanija govorile su o svojim iskustvima sa zaposlenjem u IT sektoru, napretku u karijeri i o tome da li su se i u kojoj meri suočavale sa diskriminacijom na radnom mestu.

Foto: snimak ekrana